Radovanović: Srbija zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca u regionu

Srbija je trenutno zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca i finansijskog terorizma u regionu, izjavio je direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.
Radovanović: Srbija zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca u regionu
Foto: Pixabay
"Bolje smo ocenjeni i od svih članica Evropske unije koje nas okružuju, tačnije od Hrvatske, Mađarske i Bugarske i među zemljama smo koje su u potpunosti usklađene sa svim preporukama Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF)", kazao je on za Tanjug.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prethodnih godina uložila značajne napore kako bi zemlja implenentirala sve mehanizme i međunarodnu praksu u ovoj oblasti.
On je objasnio da je Srbija, peti krug vrednovanja u kojem se sada nalazi Hrvatska, završila pre sedam godina i da smo se tada nalazili u sličnoj situaciji u kojoj se danas nalazi ta zemlja.
 
"Mi smo zvanično bili prva evropska zemlja koja je ocenjivana i druga zemlja u svetu, ali pre sedam godina nisu postojali jasno definisani kriterijumi i procedure za listu, kao i kriterijumi o ispunjavanju određene aktivnosti, što nas je stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge zemlje", kazao je Radovanović.
 
On je dodao da je i Bazelski institut za upravljanje, objavio rizik neke zemlje sa aspekta pranja novca i da je Srbija ove godine ocenjena sa najnižim rizikom od kad se meri taj indeks, odnosno da imamo najbolji rezultat u prethodnih 14 godina, što, kako je istakao, dodatno govori o uspehu koji je zemlja ostvarila u ovoj oblasti.
  • zgađen

    27.06.2023 07:49
    Vic decenije
    Ovo kao da je prvoaprilska šala. Ceo tigar je jedna velika mašina za pranje novca.
  • Mihailo

    27.06.2023 07:47
    Smešno
    Ako je zvanična statistila da se 80% nekretnina prpdavalo u novcu ( ne od kredita), onda je to kasan pokazatelj da je direktor izkavio laž. Može da minca i prikazuje neke gluposti, ali će kad tad ići na robiju. Upropastili su sve... i sad hoce da se izvuku na neki papir gde im neko kaže da su divni i sjajni...
  • pera

    26.06.2023 22:41
    ..
    Apsolutno tacno. Nikakav rizik da se opere novac. Na svakom cosku zvrje prazne teretane, stanovi, hoteli, restorani. A u knjigama puni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.