Američki regulator planira kazne za lažne recenzije na internetu

Američko federalno regulatorno telo razmatra suzbijanje lažnih recenzija i drugih obmanjućih postupaka na internetu.
 Američki regulator planira kazne za lažne recenzije na internetu
Foto: Pixabay
Federalna trgovinska komisija predložila je novi propis kojim bi bilo zabranjeno plaćanje recenzija, suzbijanje iskrenih recenzija, prodaja lažnog zastupanja preko društvenih medija i sličnih aktivnosti.
Kompanijama bi takođe bilo zabranjeno da drže vebsajtove koje kompanija kontroliše a tvrde da su nezavisni, i pribegavanje drugim obmanjujućim postupcima kao što je takozvano "otimanje recenzija" kada se recenzija za jedan proizvod pojavljuje kao da je napisana za neki sasvim drugi.
Ako se odobri predloženi propis, posle 60-odnevnog perioda određenog za javnu diskusiju, prekršioci bi mogli da budu suočeni s visokim kaznama.
 
"Naše predloženo pravilo za lažne recenzije pokazuje da koristimo sva dostupna sredstva da suzbijemo lažno reklamiranje u digitalnoj eri", rekao je Samuel Levin, direktor kancelarije za zaštitu potrošača u okviru Federalne trgovinske komisije.
 
On je rekao da će novi propis pokrenuti kazne za prekršioce i da bi trebalo da pomogne da se obezbede ravnopravni uslovi za poštene kompanije.
 
FTC je navela da lažne recenzije i druge oblike obmanjujećeg postupanja već smatra nezakonotim, ali da bi nova zabrana doprinela većem sprečavanju takvih praksi, omogućila kazne i pomogla da žrtve dobiju finansijsku nadoknadu.
 
Procene o udelu lažnih recenzija idu od četiri odsto do više od 30 odsto, naveli su istraživači s Univerziteta Južne Kalifornije.
 
Pored ranijih pokušaja FTC-ija da se obračuna s lažnim recenzijama, koji uključuju višemilonske pogodbe s onlajn prodavnicama na malo, sve više kompanija sada kaže da se ozbiljno bore priotiv obmanjivih onlajn praksi.
 
U julu prošle godine Amazon je pokrenuo tužbu protiv administratora više od 10.000 Fejsbuk grupa koje je optužio da koordinišu lažne recenzije u zamenu za novac ili besplatne proizvode. Ta kompanija je u utorak saopštila da je podnela dodatne tužbe protiv prevaranata koji pokušavaju da obmane potrošače Amazona i nanesu štetu partnerima koji prodaju preko Amazona, tako što obezbeđuju lažne recenzije.
  • /

    02.07.2023 10:20
    /
    ovo se odnosi i na roten tomato

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.