Strane korporacije zaradile milijarde u Rusiji od početka rata

Najveće međunarodne korporacije koje su ostale u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, uključujući Filip Moris, Danone i Pepsi, ostvarile su stotine milijardi dolara prihoda u toj zemlji 2022.
Strane korporacije zaradile milijarde u Rusiji od početka rata
Foto: Pixabay
To se navodi u novom izveštaju krovne grupe civilnog društva B4Ukraine i Kijevske škole ekonomije, prenosi Politiko.
Nakon invazije Moskve u februaru 2022. godine, desetine međunarodnih kompanija povukle su se iz Rusije da bi zaštitile svoju reputaciju ili svoje poslovanje, ali one koje su ostale od tada su na ime poreza platile milijarde dolara Kremlju.
Izveštaj je otkrio da su globalne korporacije prošle godine ostvarile prihod od 214 milijardi dolara samo kroz svoja ruska preduzeća, i da su na ime poreza na zaradu platile tri i po milijarde dolara.
 
"Te brojke su samo vrh ledenog brega i verovatno su znatno potcenjene u odnosu na ukupan poreski proračun, zato što porezi koji se plaćaju na zarade zaposlenih ili na ime PDV-a nisu uključeni u navedene iznose", stoji u izveštaju.
 
Najveći deo prihoda ostvarile su kompanije sa sedištem u SAD, ali su i kompanije sa sedištem u EU prošle godine u Rusiji zaradile oko 75,2 milijarde dolara, plaćajući ruskoj vladi skoro 600 miliona dolara poreza, navodi se u izveštaju.
 
"Ovi novi podaci otkrivaju da je ostanak u Rusiji bio izuzetno unosan za nekoliko kompanija, a posebno zabrinjava to što one isplaćuju milijarde dolara Kremlju dok Putin vodi užasan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine", piše u izveštaju.
 
Izveštaj je otkrio da je duvanska kompanija Filip Moris ostvarila najveći prihod prošle godine od 7,9 milijardi dolara i da je platila 206 miliona dolara poreza na dobit. Kompanija nije odgovorila na zahtev za komentar, navodi Politiko.
 
Nešto manje, 7,4 milijarde dolara, prihodovala je kompanija Japan Tobacco International, čiji portparol je rekao da je grupa obustavila nove investicije i marketinške aktivnosti u Rusiji, ali da je nastavila da proizvodi i distribuira proizvode u toj zemlji, dodavši da je "operativno okruženje i dalje veoma izazovno".
 
"Pod ovim okolnostima, JT grupa nastavlja da donosi neophodne odluke za rešavanje promenljive situacije, u skladu sa važećim propisima i međunarodnim sankcijama", rekao je portparol, dodajući da je rusko tržište generisalo oko 11 odsto njihovih konsolidovanih prihoda prošle godine.
 
Drugo istaknuto ime je prehrambeni gigant Danone, koji je ostvario prihod od oko tri milijarde dolara, prema nalazima izveštaja.
Na zahtev Politika za komentar kompanija je to osporila, ukazujući na svoj godišnji izveštaj koji pokazuje da je neto prodaja u Rusiji 2022. iznosila 1,39 milijardi evra.
 
Istraživač Kijevske škole ekonomije je, međutim, istakao da Danone kontroliše dva pravna lica u Rusiji, koja su zajedno ostvarila neto prodaju od više od tri milijarde evra, a Danone nije odgovorio na te tvrdnje.
 
U izveštaju se navodi da je Pepsi prošle godine u Rusiji zaradio oko 4,6 milijardi dolara, što je kompanija odbila da komentariše. 
  • Marko

    05.07.2023 12:12
    Kabala i Hazarija
    Zato se i vodi rad . Odavno je jasno ciji je Putin igrac.
  • Mila

    05.07.2023 10:02
    Jaoooo, kad čujem frazu "ničim izazvani rat" odmah znam čiji su botovski plaćenici!
  • Suština

    05.07.2023 09:17
    "Izveštaj je otkrio da su globalne korporacije prošle godine ostvarile prihod od 214 milijardi dolara samo kroz svoja ruska preduzeća, i da su na ime poreza na zaradu platile tri i po milijarde dolara.
    Najveći deo prihoda ostvarile su kompanije sa sedištem u SAD, ali su i kompanije sa sedištem u EU prošle godine u Rusiji zaradile oko 75,2 milijarde dolara, plaćajući ruskoj vladi skoro 600 miliona dolara poreza, navodi se u izveštaju."

    A vi indoktrinirana "stoko" se ložite i primajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.