Sarag: Ako procena ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji potraje, sudije da nadoknade svu štetu

Advokatica Sara el Sarag pozvala je sudije Ustavnog suda da u što kraćem roku odgovore na zahtev za ocenu zakonitosti i ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji.
Sarag: Ako procena ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji potraje, sudije da nadoknade svu štetu
Foto: 021.rs

Ona je istakla da bi svaki sudija trebalo da nadoknadi štetu koja iz tog zakona proistekne, ukoliko se na ocenu ustavnosti i zakonitosti bude čekalo dve ili tri godine, piše N1.

"Nemoguće je da niko nije znao. Toliko se priča o tome da 'nisam znao' neće biti argument. Imate i saopštenje Agencije za borbu protiv korupcije koje kaže da budući vlasnici te poklonjene imovine neće moći da se izvlače na nesavesno sticanje", ukazala je advokatica koja je učestvovala u pisanju inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovog zakona.

Ona je istakla i da je neverovatno da je predsednik Aleksandar Vučić potpisao zakon iako je znao da postoji inicijativa za ocenu njegove ustavnosti pre stupanja na snagu.
 
Da je inicijativa otišla u Ustavni sud pre nego što je Vučić potpisao zakon, sudije bi imale rok od sedam dana da se izjasne. Sada, kada je zakon stupio na snagu, rok za izjašnjavanje ne postoji.
 
Sarag zbog toga moli sudije Ustavnog suda da što pre donesu odluku da li je zakon u skladu sa Ustavom ili nije, pošto inicijativa bude podneta.
 
Sagovornica N1 je istakla i da je skandalozno to što se Državno pravobranilaštvo, koje je zakonski zastupnik javne svojine i dobra, nijednom nije oglasilo o Zakonu. 
 
"Kao što se nije oglasilo o Zakonu o upravljanju privrednim subjektima u vlasništvu Republike Srbije. Sutra kada se budu pokrenuli svi sporovi vezani i za privatnu i za javnu svojinu vezani za ove zakone, onda ćemo doći u situaciju da pitamo i Državno pravobranilaštvo i sudije. Onda će svi da kukaju kako sudije imaju puno posla", dodaje El Sarag.

Prema njenom mišljenju, ako Ustavni sud ne bude u najkraćem roku odogovorio na inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti, onda svaki sudija treba da nadoknadi štetu koja bude iz toga proizašla.

  • E

    06.08.2023 09:34
    E
    E kada bi se Sudijama Pravnicima...oduzimala licna privatna imovina kao i svima koji su u Drzavnom aparatu ovde bi se Zakon postovao vise nego igde na Svetu! Do tada....nista od toga i nema odgovornih!!!
  • Marko sam

    06.08.2023 06:27
    Za advokaticu
    Pitanje za advokaticu?
    Da li je ovo moguce mislim da Vam sudije nadoknade zbog sporosti ili pak opet ide tuzba protiv drzave pa kad ni to ne prodje Strazbur?
    Hvala na besplatnoj pravnoj pomoci
  • Ns

    05.08.2023 23:55
    Advokati, sudije, politicari ne znas ko se vise bori za prava ovog naroda.
    Nije ovo svadja oko plena ovo je sve u interesu siromasnog naroda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.