Mali o analizi NIN-a: Srbija ekonomski imuna na šokove kao što su suša, pandemija...

"Ekonomska analiza ne bi smela biti prosto sabiranje i rangiranje paušalno izabranih indikatora u jednoj tački vremena, jer je to onda čista statistička manipulacija, da ne kažemo laž."
Mali o analizi NIN-a: Srbija ekonomski imuna na šokove kao što su suša, pandemija...
Foto: 021.rs
To je rekao ministar finansija Siniša Mali, reagujući na pisanje nedeljnika NIN o indeksu ekonomske snage osam zemalja regiona za prošlu godinu.
"Srbija na Zapadnom Balkanu čini više od polovine ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), tako da u tom smislu nikako nije u pozadini, već najveća ekonomska, investiciona i potrošačka gravitacija u regionu", naveo je Mali.
"Ne ulazeći u detalje – gde je najgrublja nekoherentnost, može se reći i nesuvislost NIN Indeksa ekonomske snage? U njemu su pomešane babe i žabe“, izjavio je Mali.
 
"Svakome ko makar minimalno prati ekonomska i socijalna kretanja jasno je da od 2015. imamo neuporediv ciklus rasta u uslovima potpune makroekonomske stabilnosti, a jasno je da je Srbija vrlo ekonomski imuna na šokove kao što su suša, pandemija, evropska inflacija“, tvrdi ministar.
 
Mali je naveo da je Srbija lane ostvarila neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) od 4,3 milijarde evra, dok je je priliv SDI u Severnoj Makedoniji 670 miliona evra, u Crnoj Gori 782 miliona, Albaniji i Sloveniji po 1,2 milijarde evra.
 
"Stopa nezaposlenosti iz 2012. godine je premašivala 25 odsto, a danas je jednocifrena. Nijedna zemlja u regionu nije zabeležila tako rapidno smanjenje broja nezaposlenih. Prema podacima za 2022. godinu, sa stopom od 9,6 odsto, bolji smo od Makedonije, koja beleži 14,5 odsto, BiH sa 15,4 odsto, Crne Gore sa 14,7 odsto, Albanije sa 11 odsto, a kao zemlje EU, u regionu su od nas bolje Bugarska i Rumunija“, izjavio je Mali.
  • Milos

    18.08.2023 15:47
    Dovoljno sam mator da se secam Borisa Tadica i njegove demagogije kako je svetska kriza iz 2008. nasa velika razvojna sansa. Toliko je bila velika sansa da nam je trebalo 10 godina(!) da se izvucemo iz te krize. A u medjuvremenu bankrot drzave, bezbrojni krediti, siromastvo. Tako i Mali danas. Sve je isto samo su drugi glumci.
  • Trajko

    18.08.2023 14:29
    Kakva sručna analiza pa to bi mogao i doktorat da se napiše!
  • Pićuka

    18.08.2023 12:40
    @HEGEL
    Kada je čovek budala njemu nije teško, teško je onima oko njega. Kada ta težina naraste do ne izdrživog onda postaneš hejter. Mali je pametan i budale koristi da mulja za svoj ćar. Mozga nemaju, uši magareće a oči gladne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.