Nema dogovora o minimalcu, Ministarstvo finansija predložilo povećanje

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je objavio da na sastanku pregovaračkih timova reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada.
Nema dogovora o minimalcu, Ministarstvo finansija predložilo povećanje
Foto: 021.rs
Dogovor nije postignut, iako je Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara.
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je objavio da na sastanku pregovaračkih timova reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada, iako je Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara.
Pregovori su prekinuti jer nije ispunjen zahtev sindikata da se prvo pregovara o korekciji minimalne zarade za ovu godinu, pa tek onda o novoj ceni minimalca za 2024. godinu, navedeno je u saopštenju.
 
Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poslodavcima poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.
 
Predstavnici SSSS i danas su ponovili stav da se prvo pregovara o povećanju minimalne cene rada za ovu godinu i da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.
 
Kada to bude učinjeno, što je bilo i obećanje ministra finansija Siniše Malog, SSSS će početi pregovore o povećanju minimalne zarade za iduću godinu.
Rešenje je ipak moguće na kolegijumu Socijalnog ekonomskog saveta u utorak, 29. avgusta, u prostorijama SSSS, gde bi trebalo da bude i ministar finansija Mali.
  • Štatebriga

    27.08.2023 10:56
    Ma nema ništa od toga..Sve dok država ide uz dlaku privatnicima, sve dok je privatnik jači od vlasti, nema ništa od nekog normalnog minimalca i normalne plate..Ovo je sve neko mazanje, laganje, izmišljanje vruće vode i prodavanje magle.
  • obično je tako

    26.08.2023 19:22
    da sindikat sastavlja
    Čiji je to sindikat kada radnici ne sastavljaju kraj s’ krajem?
  • Map

    26.08.2023 13:13
    Da je to pravi sindikat onda bi pozvali radnike na neprekidni strajk i protest do ispunjenja svih zahteva a ovako samo izmisljaju toplu vodu i kuvaju zajedno sa vlasti zabu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.