Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na žito iz Ukrajine

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje.
Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na žito iz Ukrajine
Foto: Pixabay
Ta odluka je doneta nakon što je Evropska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja ističu danas u ponoć.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je večeras odluku EU da ne produžava zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine i nazvao to primerom istinskog jedinstva i poverenja.
Poljska, Slovačka i Mađarska objavile su, međutim, da će uvesti sopstvene zabrane nakon odluke EU da mera bude ukinuta.
 
Zelenski je rekao da će, ako susedne zemlje budu kršile zakon EU, "Ukrajina odgovoriti na civilizovan način".
 
Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med, javio je Rojters.
 
"Produžićemo tu zabranu usprkos neslaganju Evropske komisije. Učinićemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.
 
Mađarska vlada donela je uredbu po kojoj na snagu stupa zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda.
 
I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bereš potvrdio je da Slovačka ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.