Potpisan ugovor za kupovinu gasa iz Azerbejdžana: Stiže 400 miliona kubnih metara u Srbiju

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović danas je u Bakuu potpisala komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas.
Taj ugovor će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja naredne godine.
 
Ona je rekla da dve zemlje imaju stratešku saradnju, zahvaljujući prijateljskim odnosima i uzajamnom poštovanju dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.
"Današnjim potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije i Azerbejdžana u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz ove zemlje", rekla je Đedović Handanović, nakon potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u Ministarstvu energetike Azerbejdžana.
 
Dodala je da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.
 
"Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima", rekla je ona.
Đedović Handanović je ocenila da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.
 
Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022. na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.
 
"Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede. Takođe, po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji", rekla je Đedović Handanović.

Teme

GAS
  • Ilija Kovačević

    15.11.2023 19:36
    rusofili na aparatima
    Stvara se mogućnost za sankcije Rusiji. Boljenikad nego nikad. Sve teže je biti rusofil.
  • Mićo

    15.11.2023 16:05
    @Azerbejdžan ?
    Ala je tebi dobro.
  • Uroš

    15.11.2023 13:39
    Preko bugarske
    U tom poslu najviše profitiraju "braća" Bugari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.