EK: Ekonomski rast Srbije ove godine prigušen, ubrzava u naredne dve godine

Ekonomski rast Srbije u 2023. ostaće prigušen.
EK: Ekonomski rast Srbije ove godine prigušen, ubrzava u naredne dve godine
Foto: Pixabay
Zatim će ubrzati i u 2024. i 2025. preći tri procenta pošto će uticaj manje inflacije na realno raspoložive prihode delovati podsticajno na privatnu potrošnju, ocenila je Evropska komisija u Jesenjim ekonomskim prognozama objavljenim danas.
 
Komisija prognozira da će Srbija u 2023. ubeležiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,2 odsto, u 2024. od 3,1 a u 2025. godini od 3,7 odsto.
Istovremeno se očekuje dalji pad deficita opšte države i koeficijenta duga prema BDP a uz pomoć visokog nominalnog rasta BDP i manjih transfera kapitala državnim energetskim preduzećima.
 
Inflaciju u Srbiji u 2023. Komisija prognozira na 12,7 odsto da bi u 2024. pala na jednocifrenu, na 5,5 odsto , i zatim se u 2025. spustila na 3,6 odsto, u okvire ciljane od strane centralne banke.
Evropska komisija u izveštaju upozorava i na veliku neizvesnost i znatne rizike za manji rast, s obzirom da i dalje traje ruska agresija na Ukrajinu i na intenziviranje drugih geopolitičkih tenzija.
 
Takođe se upozorava da bi inflacija upornija od trenutno projektovane mogla nepovoljno da deluje na povećanje kupovne moći i time na usporavanje potrošnje i realnog rasta.
 
Ocenjuje se i da bi produženo usporavanje ekonomija vodećih trgovinskih partnera Srbije, posebno u EU, moglo da ugrozi izvoz.
 
S druge strane, veće izmeštanje proizvodnje (iz EU u susedne zemlje) moglo bi pozitivno da deluje na strane investicije i izvoz Srbije, ocenila je Komisija.
 
Kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, umereno ubrzanje privrednog rasta se očekuje u Severnoj Makedoniji i BiH, dok je za Crnu Goru i Albaniju smanjena prognoza.
 
Evropska komisija za Bosnu i Hercegovinu prognozira umereno ubrzanje rasta BDP, zahvaljujući snažnijoj privatnoj potrošnji, daljem padu inflacije i jačanju spoljne tražnje. Međutim, izostaće strukturne reforme i investicije zbog očekivanih političkih zastoja. Privredni rast BiH će ove godine prema prognozi EK biti 1,5 odsto, naredne godine dva odsto a 2025. godine 2,3 odsto.
 
Brzi rast privrede Crne Gore nastavljen je ove godine usled snažne privatne potrošnje i dobre turističke sezone, ali Komisija prognozira pad sa 4,9 odsto na 2,7 odsto u 2024. i na 2,3 odsto u 2025. Na to će uticati visoka inflacija, stroži uslovi finansiranja i unutrašnja politička fragmentiranost.
U Severnoj Makedoniji se posle usporavanja privrednog rasta u 2023. očekuje umereno ubrzanje, sa dva odsto na 2,7 odsto u 2024. i 2,8 odsto u 2025. Ključni pokretač očekivanog rasta biće domaća potražnja i veliki držani infrastrukturni projekti.
 
Prognoziran privredni rast Albanije za 2023. je 3,5 odsto, koji će usporiti 2024. na 3,1 odsto zbog manje privatne potrošnje, poskupjenja hrane i smanjenja investicija. Stabilizacija cena i finansijskih uslova će uticati na ponovno povećanje privatne potrošnje i investicije i rast izvoza,  što će ubrzati ekonomski rast na 3,7 odsto u 2025.
  • SRB-IN

    15.11.2023 17:08
    Ubrzano nazadujemo
    Sa AV AV-om i njegovima postajemo crna rupa i Balkana i Evrope. Ali nije sve tako crno, tu je ružičasti TV PINK

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.