Amazon za smrt radnika kažnjen sa samo 7.000 dolara

Američka savezna država Indijana kaznila je američku kompaniju Amazon sa 7.000 dolara zbog smrti jednog od njenih zaposlenih, 20-godišnjeg Kaesa Grusbeka.
Amazon za smrt radnika kažnjen sa samo 7.000 dolara
Foto: Beta/AP
Posle 11-nedeljne istrage, utvrđeno je da je Grusbek pokušavao da ukloni prepreku na pokretnoj traci u Amazonovom distributivnom centru u Fort Vejnu, u Indijani, međutim, udario je u traku, glava mu je ostala zaglavljena i preminuo je od povreda zadobijenih "tupim predmetom", preneo je Vašington post.
Bezbednosni zvaničnici Indijane su nakon istrage utvrdili da Amazon nije uspeo da osigura radno mesto od "očiglednih opasnosti koje mogu da izazovu smrt", a kazna je bila maksimalna za Indijanu - 7.000 dolara.
Amazon, druga najveća privatna firma sa brojem zaposlenih u SAD, nalazi se pod posebnim nadzorom zbog veilkog broja povređenih radnika u skladištima, a brojne državne agencije su podigle uzbunu zbog ergonomske bezbednosti.
 
Vašingtonski list dodaje da slučajevi kao Grusbekov ukazuju na ograničenu mogućnost savezne države, ali i saveznih organa, da efikasno sprovedu kazne ili nametnu bezbednosne standarde moćnim koorporacijama kao što je Amazon, koji je imao profit od 9,9 milijardi dolara u prošlom kvartalu.
 
"Sedam hiljada dolara za smrt 20-godišnjaka? Šta će to da učini Amazonu? Očigledno, ne postoji pravi finansijski podsticaj za firme poput Amazona da promene radnu okolinu i načine je bezbednijom", rekao je advokat Stiven Vanger, koji se zalagao za zakone koji su više u korist radnika.
  • Tty

    29.11.2023 07:38
    @ logika
    Opismeni se prvo, pa onda kritikuj i ne vređaj druge. Omg i Inženjer su u pravu.
  • logika

    27.11.2023 14:11
    ccc
    @Inzenjer @Omg vi ste samodeklarisani genijalci kanda?! pazi, radnik je uradio nesto sto mu sef nije rekao da uradi, umesto da sedi i cacka nos kad se desi problem? ma jasta, radnik je kriv, ako nije neka demantuje dokazima, a mrtav je? pa nista znaci nema nista da kaze u svoju odbranu! ps Inzinjer, da pogodim, ti si od one fele inzenjere koja ima trogodisnju srednju skolu i misli da je najpametnij i da bi imao 3 doktorata samo da ga nije mrzelo da sedi na predavanjima!
  • @omg

    27.11.2023 13:14
    Inzenjer
    Slazem se sa tobom, samo sto to narod nece da prihvati, jer je uvek lakse glumiti zrtvu. Sam dokaz toga jeste da je decko SVESNO USAO U DEO MASINE KOJA MOZE DA GA UBIJE, DOK JE ONA UPALJENA. Znaci nije mu proslo kroz glavu da nazove nekog sefa pogona ili nadleznog, da kaze sta je problem, da se masina zaustavi i da se problem resi. Ja da sam sudija ne bih ni kaznio amazon, zato sto nisu oni krivi za ovo uopste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija