Počelo uručenje rešenja o porezu frilenserima koji su ostvarili prihode 2018.

Poreska uprava Srbije saopštila je danas da je počelo uručenje rešenja o utvrđenim obavezama za poreske obveznike, takozvane "frilensere" koji su ostvarili prihode 2018. godine.
Počelo uručenje rešenja o porezu frilenserima koji su ostvarili prihode 2018.
Foto: Pixabay

Porez je utvrđen za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine za prihode ostvarene po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad.

Iznos poreza je određen na osnovu podataka poslovnih banaka o ostvarenim prihodima frilensera.
Utvrđena obaveza plaća se u 120 jednakih mesečnih iznosa, s tim da prvi iznos dospeva za plaćanje 15. u mesecu koji sledi mesecu koji je naredni u odnosu na mesec u kome je doneto rešenje poreskog organa.
 
Prvu ratu utvrđene obaveze poreski obveznici dužni su da uplate najkasnije do 19. februara 2024. godine.
  • Dragan

    26.12.2023 10:32
    Ažurnost
    Ažurnost poreske uprave za primer, uzeće model u EU kad budu Srbiju primali u članstvo....
    Ni za srednji vek nije ova država...
  • @Jovanka

    25.12.2023 11:40
    Ne znam ko je iza ovog imena , valjda ima svoje ime, da ste negde pošteno radili , ne bi tako pisali.....
  • Milan

    25.12.2023 11:06
    Ažurnost
    Gde to ima da se nešto naplaćuje pet godina unazad. Mnogi su platili poreze u državi gde su i bili , ali rok 15 dana da se pribavi potvrda o plaćenom porezu u drugoj zemlji. Žalba ne odlaže izvršenje rešenja..... zaštitili se da ne vredi ni pokušavati. Uručeno mi je za 2018 ostavljanjem u sandučić poštanski. Koji je rok, i tko je potpisao. Ažurnost.... Neki ljudi su se u međuvremenu razboleli i nemaju te pare zarađene pet godina ranije, osuđeni na nemilost... U normalnim državama se u prvoj polovini godine vrši obračun poreza sa poreskim obveznicima, tako da svi znaju što su zaradili, a ko zna što je bilo pre 5 godina....Samo naša LEPA država brine i Zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.