Srbija od ponedeljka predsedava organizacijom CEFTA

Srbija od ponedeljka preuzima predsedavanje Centralno-evropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA).
Srbija od ponedeljka predsedava organizacijom CEFTA
Foto: Pixabay
Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević rekao je da je Cefta naše najviše izvozno tržište.
 
Đurđević je za RTS rekao da je jako veliki obim razmene sa Ceftom i da je do novembra ove godine ukupan promet 5,4 milijarde evra, od toga je 3, 9 milijardi izvoz, a 1,4 milijarde uvoz.
 

"Znači dve i nešto milijarde je suficit. Tako da su to značajna sredstva za naše kompanije gde mi zaista ostvarujemo vrlo dobre rezultate, jer smo prepoznati kao kvalitetni, imamo dobru robu, imamo vrlo konkurentnu robu, tako da je to tržište značajno. Kada bismo uspeli još da neke političke nesuglasice ili nerazumevanja, da ih nazovem najblaže, otklonimo, to tržište bi bilo mnogo značajnije, jer trenutno ima puno barijera", objasnio je on.

Đurđević je rekao da je agenda Cefte u suštini određena Cefta sekretarijatom i da agendu čine prioriteti koji su utvrđeni i koji nisu ispunjeni, a to je pre svega međusobno priznavanje dokumenata kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje, dodajući da misli pre svega na nalaze laboratorija.
 
"Međutim, odluke bi mogle mnogo brže da se sprovode u okviru tzv. SID plus to je elektronska razmena dokumenata iz oblasti carine, sertifikata fito i veterinarskih. Dakle, svi tehnički preduslovi su se stekli da se ti dokumenti tako razmenjuju i krenulo je pilot testiranje. Međutim, još uvek kompanije moraju da donose fizički na prelaz u papiru dokument i mi očekujemo da će se od sledeće godine pod predsedavanjem Srbije ta stvar otkloniti, da kompanije mogu to da automatski rade samo preko elektronske najave", dodao je on.
 
Kao treći prioritet on je naveo tzv. e-komerc, odnosno elektronsku trgovinu, osnosno dogovor oko ovih poštanskih paketa, neka geolokacija.
 
"Prioriteti su u suštini odluke koje su usvojene na tehničkim komitetima Cefte do sada, a koje evo već tri godine čekaju političke odluke i to je opterećenje koje postoji i mi bi trebalo da uspemo da prevaziđemo ta politička nesuglasja, pre svega na nivou Prištine i Beograda kako bi se 2024. godine ove odluke odblokirale i kako bi pre svega kompanije i naša ekonomija imali koristi od toga", dodao je on.

Teme

cefta
  • Hannah Montana

    01.01.2024 00:57
    Srbija nije sposobna da predsedava kucnim savetom, a kamoli takvom ozbiljnom organizacijom.
  • Свињорез

    01.01.2024 00:41
    Значи, сад за тих пар милиона евра ми треба да решимо политичке несугласице са Приштином, је ли Ненаде Ђурђевићу? Срам те било и мајке која те родила.
  • zztop

    31.12.2023 23:23
    Đurđeviću možda ti neznaš gde je problem al mi znamo i veruj tablice rks to neće rešiti ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.