Najniža penzija skoro 25.000 dinara, najviša 230 hiljada

Januarske penzije i druga prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja su od 1. januara ove godine uvećana za 14,8 odsto usled redovnog usklađivanja.
Najniža penzija skoro 25.000 dinara, najviša 230 hiljada
Foto: Pixabay
Tako uvećana primanja korisnici će dobiti u februaru.
 
Prema podacima PIO fonda, najniža januarska penzija za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti iznosi 24.987 dinara.
S druge strane, najviša penzija za sve korisnike je skoro deset puta veća i iznosi 230.145 dinara.
Primaoci novčane naknade za negu i pomoć drugog lica od februara će dobijati 29.911 dinara.
 
Novčana naknada za telesno oštećenje za korisnike sa 100 odsto oštećenja, koje je posledica povrede na radu ili profesionalne bolesti od nove godine iznosi 12.462 dinara.
 
Povećana je i novčana naknada pogrebnih troškova, i ona je od januara 68.863 dinara.
  • Ina

    26.01.2024 09:50
    Kada vec pricamo o minimalnim platama ili tacnije doprinosima za PIO, ne zaboravite da je to opredeljenje ili praksa vecine poslodavaca od kada je nastupila tzv. Tranzicija ili kapitalizam. Drzava do sada, pri tome mislim na sve vladajuce strukture od 2001 do danas, nije ucinila nista da spreci to namerno osiromasenje penzionog fonda na racun uvecanog profita nasih novopecenih kapitalista. Istovreneno ti kapitalisti kukaju kako drzava daje poticaj stranim investitorima, a njima nista. Oni sami sebi daju poticaj i to na racun svojih zaposlenih, pa i drugih zaposlenih koji uplacuju doprinose u celosti, a koji ce traziti penziju u buducnosti. Usput, jer imam licno iskustvo, strani investitori uplaciju redovno realne doprinose na place, uplacuju zdravstveno i vecina uplacuje i dopunsko/privatno zdravstveno osiguranje. Toliko o nasim preduzetnicima....Radnici prihvataju, a ne prijavljuju poslodavca koji im na racun uplacuje minimalac, a ostatak na ruke, pa posle kukaju za penziju. Ja uplacujem doprinos na realnu zaradu pa posle iz zajednickog fonda treba da delimo jednako, jer vama treba, a sto ste trosili neporezovani dio nikom nista...
    Ili se borite dok ste zaposleni, prijavljujte ili nemojte raditi za poslodavce koji ne uplacuju doprinose ili sutite posle....
  • Ceca

    18.01.2024 00:10
    mizerija
    Inv. penzioneri su skoro uvek mladji od 65 god. i iako imaju najniza primanja nemaju pravo pre 65.e god. zivota na besplatan prevoz ako i dozive te godine.
  • Srećko

    17.01.2024 18:49
    Poljoprivredna penzija je čista uvreda za čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.