Bajatović: Gas neće poskupeti do 1. maja, kada se pravi presek stanja

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je potrošnja gasa oko proteklih praznika bila istorijska, da je snabdevanje stabilno, da gasa ima dovoljno.
Bajatović: Gas neće poskupeti do 1. maja, kada se pravi presek stanja
Foto: Pixabay
Kako je dodao, cena gasa se neće menjati do 1. maja kada će biti napravljen presek stanja.
 
Bajatović je rekao Tanjugu da Srbija u skladištima ima dovoljno gasa, a da se trenutno snabdevamo iz ruskih i azerbejdžanskih izvora.
"Vučemo iz Azerbejdžana gas, nekad nešto više, nekad nešto manje, ali sve to funkcioniše preko načina interkonekcije i to treba da razradimo narednom periodu. U skladištu u Banatskom dvoru imamo 380 miliona metara kubnih, i u Mađarskoj još 200 miliona. Sudeći po skladištima i pregovorima, koji funkcionišu i koje imamo, mi zaista nemamo ni jednu brigu ni za industriju, ni za stanovništvo", rekao je Bajatović.
On istakao da su finansije Srbije dobre, i da imamo preko 800 miliona kubnih metara gasa plaćeno. Podsetio je da će svetske berze reagovati ukoliko bude došlo promene cene nafte.
 
"Teško da će cena biti niža, ja to moram otvoreno da kažem. Ako opet bude nekog poremećaja, reagovaće država, i opet će reagovati Srbijagas nekim dodatnim komercijalnim zajmovima", naveo je on.
 
Kako je naglasio, jedina mana je što u prethodne dve godine Srbijagas nije uspeo da priključi na sistem sve ljude i preduzeća koja su tražila priključak. Kako kaže, problem sa novim priključcima gasa je nemogućnost nabavke dovoljnog broja mernih brojila iz Evrope.
 
"U Evropi su smanjili proizvodnju brojila. Poremećeni su lanci snabdevanja još od korone. Sada ćemo, nadam se, imati neke domaće proizvođače, i zamolili smo neke ljude da neke stvari probamo da proizvedemo u Srbiji", rekao je direktor Srbijagasa.
  • Aa

    18.01.2024 12:54
    Ko veruje jos
    Vec ste podigli cenu 10%.
  • Beowulf

    18.01.2024 12:30
    Dokle više?
    U martu 2023. i u novembru 2023. sam imao potpuno jednaku potrošnju, razlika u iznosima je skoro 25%. Za osam meseci gas je poskupeo 25%, aloooooooo 25%!!!
  • Plaćač poreza

    18.01.2024 12:02
    Poskupeo je pre dva meseca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.