Potpisani protokoli za slobodan pristup tržištu rada Otvorenog Balkana

Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale su danas protokole o slobodnom pristupu tržištu rada u te tri zemlje "Otvorenog Balkana".
Kako je saopštila Vlada u Skoplju, potpisani su Protokol za međusobno povezivanje šema elektronske identifikacije za građane i Protokol za sprovođenje uslova za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.
 
"Ovim protokolima su završeni neophodni pravni koraci za početak te mere, pa je ostalo da se realizuju završna tehnička ispitivanja i prilagođavanja u okviru sistema e-usluga u tri zemlje. Očekuje se da će ta mera građanima postati dostupna tokom marta 2024. godine", precizira se.
Ističe se da su tri zemlje inicijative "Otvoreni Balkan" potpisivanjem tih protokola potvrdile spremnost na jačanje međusobnih odnosa i razumevanja radi ekonomskog razvoja i povećanja privrednog rasta, investicija i zapošljavanja na Zapadnom Balkanu.
 
Potpisivanje dva protokola, dodaje se u saopštenju, znači i međusobnu zakonsku obavezu za početak slobodnog pristupa tržištu rada.
 
Protokol za međusobno povezivanje šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana potpisao je ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Azir Aliju sa kolegama iz Srbije i Albanije.
 
Dodaje se da je prvi Protokol za sprovođenje uslova za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu potpisao direktor Agencije za zapošljavanje Severne Makedonije zajedno sa kolegama iz Srbije i Albanije.
 
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je funkcionalno regionalno tržište najsigurnije sredstvo za pristupanje Zapadnog Balkana tržištu Evropske unije.
 
"Buduća perspektiva Zapadnog Balkana je pristupanje jedinstvenom tržištu Evropske unije, a najsigurnije sredstvo da nas dovede do tog cilja je istinsko i u potpunosti funkcionalno zajedničko regionalno tržište neometano regionalnim sporovima. To će biti težak proces za obe strane", rekla je Bregu danas u Skoplju gde učestvuje na skupu "Zapadni Balkan i EU".
  • Пеле

    23.01.2024 21:21
    Е само нам је то још фалило
  • zztop

    23.01.2024 12:59
    Sve premijeri samo jedan precednik koji samo što ne poleti ...
  • Miloš

    23.01.2024 06:55
    Njegovom visočanstvu je dozvoljeno da učestvuje na skupovina na kojima je Kurti i predstavnici Kosova, a mladim odbojkašima i ostalim sportistima se to zabranjuje!!!
    Mladi odbojkaši zbog te političke odluke kažnjeni zabranom takmičenja narednih godina, a paun se šepuri i glumi patriotu!!! Alo bre sram vas bilo!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.