Na današnji dan Deda Avramovim sistemom dinar je izjednačen sa markom

Na današnji dan 1994. godine počela je primena programa Dragoslava Avramovića kojim je zaustavljena hiperinflacija u SR Jugoslaviji, a vrednost dinara izjednačena je sa nemačkom markom.
Sa raspadom SFR Jugoslavije početkom 90-ih zemlja se suočila sa hiperinflacijom, tokom koje su cene porasle za čak 313 miliona odsto.
 
Prema dogovoru tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i predsednika Vlade Srbije Nikole Šainovića, ekonomisti predvođeni Dragoslavom Avramovićem napravili su plan zaustavljanja inflacije, koji je počeo da se primenjuje 24. januara 1994, podseća N1.
Avramović je uveo novi dinar koji je menjan u odnosu 1:1 za nemačku marku.
 
Avramović, popularan u narodu kao Deda Avram, postao je simbol stabilnosti dinara posle hiperinflacije.
Njegova reforma opevana je čak i u pesmi "Godine kulture" kultnog novosadskog pank sastava "Atheist Rap": "Zahvaljujući starcu, čiči od sto leta, više ne lepimo pare umesto tapeta."
 
Guverner Narodne banke Srbije postao je u martu 1994. i sa tog mesta je smenjen posle nešto više od dve godine - 15. maja 1996. godine. Tada je u Skupštini rekao: "Neću da štampam pare".
 
Kao guverner je upozoravao da "totalnom blokadom pregovora sa međunarodnim finansijskim organizacijama" savezna vlada gura zemlju u propast.
 
Avramović je na izborima 1996. godine predvodio opozicionu listu "Zajedno", ali se usred kampanje, zbog zdravstvenih razloga, povukao iz izborne trke.
 
Dragoslav Avramović rođen je u Skoplju, gde je završio gimnaziju, a diplomu visokog obrazovanja stekao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1941. godine. Doktorat ekonomskih nauka stiče petnaest godina kasnije.
 
Pre toga, bio je rukovodilac stručnog tima za mobilizaciju inostranih sredstava, da bi u periodu od 1951. do 1953. godine radio kao savetnik Narodne banke Jugoslavije.
 
U inostranstvu je radio kao ekonomista u Svetskoj banci od 1953. do 1977. godine, a za to vreme uspeo je da napreduje od šefa Odeljenja za opšte studije do mesta direktora. Tu se nije završio njegov angažman izvan granica Srbije.
 
Bio je savetnik generalnog sekretara Konferencije Ujedinjenih Nacija za trgovinu i razvoj UNCTAD za pitanja ekonomske saradnje zemalja u razvoju i za opšta pitanja, sa sedištem u Ženevi, od 1980. do 1984. godine. Posle toga, radio je kao ekonomski savetnik Banke za trgovinu i razvoj u Vašingtonu u periodu od 1984. do 1988. godine.
Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 27. oktobra 1994. godine.
 
Preminuo je 26. februara 2001. godine u Rokvilu kod Vašingtona, a sahranjen na Novom groblju u Beogradu.
  • Slavica

    25.01.2024 11:33
    Zahvalnost
    Slava i hvala gospodinu Avramovicu. Spasao je naciju kolektivnog samoubistva.
    S postovanjem,
    Slavica Dokmanovic, dipl.pravnik u penziji
  • /

    24.01.2024 23:20
    /
    @zrenjaninac
    plata u decembru 93e ti je bila dve marke. posle avrama je prosek bio 200 maraka.
    restrikcije, prazni rafovi prodavnica, gorivo u plasticnim flasama, mobilizacija. za lezanje u bolnicama si sam donosio lekove, zavoje, inekcije.
    firme su radile kompezujuci gluposti jedna drugoj.
    radnici su besposleni sedeli u fabrickim halama kada si vec spomenuo radno mesto.

  • Trt

    24.01.2024 19:45
    Setimo se zašto je nastupila inflacija... Zato što je slobodan milošević rešio da opljačka državu. A danas ga neki hvale kao sveca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.