Koliko se štedela struja: U Novom Sadu i još nekoliko gradova su građani najviše "pazili"

Elektroprivreda Srbije obračunala je od 20 do 40 odsto popusta domaćinstvima koja su uštedela potrošnju električne energije u novembru 2023. godine.
Koliko se štedela struja: U Novom Sadu i još nekoliko gradova su građani najviše "pazili"
Foto: Pixabay
Čak 20,1 odsto domaćinstava ostvarilo je najveći popust, jer su smanjili potrošnju za više od 30 procenata, objavljeno je danas na sajtu EPS-a.
 
Najznačajnije smanjenje potrošnje električne energije zabeleženo je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Loznici, Nišu, Smederevu i Kragujevcu.
Gotovo svako drugo domaćinstvo u Srbiji ostvarilo je uštedu električnu energiju u novembru prošle godine, a oko 1,63 miliona domaćinstava uštedelo je najmanje pet odsto električne energije u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine.
 
Od 3,34 miliona domaćinstava aktivnih kupaca, koji su mogli da smanje potrošnju, njih 48,8 odsto je ostvarilo pravo na umanjenje novembarskog računa.
Popust od 35 odsto, uz uštede električne energije od 25 do 30 odsto, ostvarilo je 4,2 odsto domaćinstava. 
 
Uštede od 20 do 25 odsto u novembru, u poređenju sa novembrom u prethodne dve godine, ostvarilo je 5,2 odsto kupaca. 
 
Šest odsto domaćinstava je smanjilo potrošnju za 15 do 20 odsto i ostvarilo popust od 25 odsto, dok je 13,3 odsto potrošilo za pet do 15 odsto manje električne energije i time ostvarilo popust od 20 odsto.
 
Dodatni popust od pet odsto, za kupce koji su učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećali za najmanje pet odsto u odnosu u na isti mesec 2022. godine, ostvarilo je 420.315 kupaca, što je 13 odsto od ukupnog broja mernih mesta.
  • Da li je

    25.01.2024 13:52
    Ušteda (za Vas)
    Tobožnja ušteda je pre svega zamajavanje potrošača, pošto iznos koji se plaća za potrošenu struju je, bar za mene, veoma mali u odnosu na celokupni račun. I inače trošim malo struje, pa mi je dosad iznos za potrošene kilovate bio samo trećina ukupnog računa, Sada, pošto "štedim" odnosno smanjio sam potrošnju, iznos za potrošene kilovate samo je četvrtina ukupnog računa. Drugim rečima, ma koliko da smanjim broj potrošenih kilovata, to neznatno smanjuje ukupnu cenu. Zašto? Zato što država neće da se odrekne ni pare fiksnih dažbina. Čak i ako ne bih potrošio ni jedan kilovat struje, morao bih da platim pozamašni iznos fiksnih troškova.
  • Hm...

    25.01.2024 09:59
    Za novembar smo platili unapred 6.000,00 dinara, potrošeno 420 kWh. Stigao račun piše da smo u pretplati oko 1400 dinara. Sad za decembar stigao račun 2,89 dinara? za potrošenih 481 kWh. Za svaki slučaj smo uplatili istu cifru kao
    novembar.
    Lud zbunjenog...
  • Boris

    25.01.2024 08:07
    Davali popuste za novembarski račun koji se plaćao u decembru pred izbore da zavaraju birače. Aj da vidimo kakvi su decembarski i januarski računi. Aj u 20 marki da neće biti tih silnih ušteda sve do računa za mart, pre lokalnih izbora. Javlja mi se da će mart isto biti štedljiv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.