Paušalcima stižu poreska rešenja za 2024. godinu

Poreska uprava Srbije saopštila je da je izvršila obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024.
Paušalcima stižu poreska rešenja za 2024. godinu
Foto: Pixabay
To se odnosi na vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode i doprinose plaćaju na paušalno utvrđeni prihod.
 
Kako se navodi, dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima, kao i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, vršiće se od 23. do 28. januara u elektronskom obliku, postavljanjem u poresko sanduče na portalu ePorezi.
Rok za uplatu prve akontacije, za januar 2024. godine pomera se sa 15. februara zbog državnog praznika i neradnih dana, na 19. februar. 
 
Uz poreska rešenja, obveznicima će biti dostavljeni i primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje sa QR kodom.
U Poreskoj naglašavaju i da se rešenje smatra dostavljenim danom postavljanja u poresko sanduče. 
 
Dodaje se i da se mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024. godinu, uplaćuju sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2024. godinu.
 
Poreska uprava podseća da se portalu te uprave može pristupiti korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems), kao i preko aplikacije ConsentID i sertifikata u klaudu. 
 
Poreski obveznici se za sva pitanja dodatno mogu informisati preko Kontakt centra Poreske uprave na brojeve telefona: 0700/700-007 i 011/6969069, i na šalteru "Vaš poreznik" u filijalama PU.
  • Lepi

    26.01.2024 15:48
    MPorezi
    Imaju vec 3 godine aplikaciju koja je 10x bolja koju uopste ne guraju, a brza je kao metak. Kad jednom udjes na EPoreze (koji su uvek pakleno spori i cela ujdurma sa LK je jeziva), samo otvoris na telefonu MPoreze i povezes. To je za pausalce dovoljno, posto mi ionako uglavnom gledamo samo sinteticki izvestaj da vidimo dug i citamo poresko sanduce. Moguce je i slanje zahteva, ali vecini to i ne treba. Neka se javi neko sa DOO ako ima smisla. Ja pretpostavljamda nema jer se dokumenta moraju digitalno potpisati.
    Ja im zelim da sto pre sve ove gluposti automatizuju u celosti kako bi mogli lepo da uzmu i bave se svojim poslom, sto je presek primanja i stecene imovine pa da muzikanti, politicari, zidari (slobodni i gradjevinski) i svi ostali koji porez placaju na sveti Nikad napokon daju svoj doprinos drustvu.
  • mrva

    25.01.2024 15:54
    Poreska je slika i prilika ove države. Servis tu da klepi građane a boli ih ćošak za sve. Večito neki zaostatak, pa ti ide kamata, pa idi proveravaj, cimaj se.. Mi ih pri tom plaćamo. Teška debilana i sramota
  • NN

    25.01.2024 09:29
    Poreska
    je leglo neradnika, poltrona i ljigavaca.
    Samo gledaju da otmu što više.... kasne sa rešenjima...ne može se jednostavno doći do iznosa koji treba da se uplati...neko plati malo više za svaki slučaj...neko kasni pa plati kamatu i to sve zbog namernog zamajavanja, kao zbog sigurnosti podataka poreskih obveznika, a u oba slučaja je dinar po dinar na milione obveznika i eto dodatnog nezvaničnog prihoda koji se meri u stotina ma miliona...
    Gori su i od EPS-a !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.