Niš: Za 160.000 radnika mirno rešeno 36 kolektivnih radnih sporova

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova rešila je u toku prošle godine 36 kolektivnih radnih sporova kojima je bilo obuhvaćeno oko 160.000 radnika.
Niš: Za 160.000 radnika mirno rešeno 36 kolektivnih radnih sporova
Foto: Pixabay
To je sedam odsto zaposlenih u privredi, izjavio je danas u Nišu direktor te agencije Ivica Lazić.
 
On je kazao da ta agencija godišnje rešava oko 1.000 individualnih sporova, ali da je domet kolektivnih sporova mnogo širi, jer obuhvata mnogo veći broj radnika.
Lazić i direktorka Regionalne kancelarije ombudsmana u Nišu Katarina Mitrovski danas su u niškoj Gradskoj kući potpisali sporazum o saradnji koji će, kako je rečeno, omogućiti građanima Niša i niškog regiona lakši pristup uslugama Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.
 
"Relativno često imamo postupke i radimo u Nišu, ali su naši kapaciteti mnogo veći i benefiti koje bi građani mogli da imaju su mnogo veći. Sporazum koji smo potpisali prvi je most ka većem prisustvu agencije ovde", izjavio je Lazić.
On je podsetio na to da je Agencija za mirno rešavanje radnih sporova ušla u pravni sistem naše zemlje 2004. godine sa osnovnom idejom da na efikasan i jednostavan način građanima omogući da radne sporove rešavaju u kratkom roku, razgovorima i pregovorima, a ne komplikovanim i dugotrajnim sudskim sporovima.
 
Katarina Mitrovski rekla je da će Regionalna kancelarija ombudsmana u Nišu, na osnovu potpisanog sporazuma, sve građane koji se u vezi sa tom tematikom žale kancelariji ombudsmana, upućivati na Republičku agenciju za rešavanje radnih sporova.
 
"Radni sporovi su veoma dugi, spori i skupi, koštaju i vremena i živaca. Moramo da podižemo svest građana da se pre svega odlučuju za mirno rešavanje sporova. Pored toga što su brzi i efikasni oni su i potpuno su besplatni", kazala je Mitrovski. 
 
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je podsetila na to da je Regionalna kancelarija ombudsmana u Nišu prva regionalna kancelarija ombudsmana u Srbiji i da obuhvata područje Niša, Gadžinog Hana i Svrljiga, a uskoro i Babušnice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.