Šefica MMF-a: Rizik od prevelikih ustupaka poljoprivrednicima

Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva je upozorila vlade država EU da, bez obzira na višenedeljne masovne proteste širom Evrope, finansijski ne izlaze previše u susret poljoprivrednicima.
"Sa ljudskog stanovišta razumem njihove probleme i znam da nije lako obavljati njihov posao", rekla je Georgijeva.
 
"Ali ako taj osećaj potraje i satera vlade u ugao iz kojeg više neće moći da čine ono što je neophodno za jačanje privrede, doći će trenutak kada će zažaliti", izjavila je ona.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je u četvrtak određene ustupke nezadovoljnim ratarima - pre svega ukidanje birokratskih prepreka i fleksibilniju primenu pravila EU o obaveznom postotku poljoprivrednog zemljišta koje mora ostati neobrađeno.
 
Takođe, Fon der Lajen je rekla da je Komisija predložila i mere kojima bi se sprečio nekontrolisani rast uvoza živine, jaja i šećera iz Ukrajine, saopštila je Evropska komisija.
Ona je naglasila da poljiprivrednici mogu da računaju na podršku EU, da imaju vitalnu ulogu u evropskoj privredi i društvu i da je iz višegodišnjeg evropskog budžeta od 2021. do 2027. godine za agrar izdvojeno 390 milijardi, što je gotovo trećina ukupnog budžeta.
 
Rekla je i da je EU prošle godine obezbedila dodatnu pomoć od 500 miliiona evra za farmere koji su bili najteže pogođeni krizom.
 
Direktorka MMF-a je rekla da je razgovrala s predstavnicima mnogih ministarstava finansija i da svi oni uviđaju koliko je važna konsolidacija budžeta, ali i koliko je teško uskratiti podršku.
 
"Lako je dati, ali je teško to ponovo oduzeti", rekla je Georgijeva.
 
Proteklih nedelja na ulice Nemačke, Francuske, Holandije, Rumunije, Poljske, Italije, Grčke i drugih članica EU izašle su hiljade poljoprivrednika koji su traktorima blokirali saobraćajnice i gradove. U Španiji i Portugalu su masovni protesti najavljeni za februar.
 
Glavni razlog za nezadovoljstvo su ukidanje brojnih državnih subvencija za poljoprivredu, uglavnom za dizel i mehanizaciju, restrikcije zbog politika Unije za suzbijanje promena klime, uvoz jeftinijih agrarnih proizvoda iz nečlanica Unije.
  • Nenad

    03.02.2024 11:03
    Hapsiti bankstere!
    Bankari će da kradu dok ih neko ne zaustavi. Pošto ne postoje institucije i zakoni koji mogu da ih kazne, moraće to ljudi svojeručno da obave. Vreme je za dolazak velike G. motke. Dosta je bilo nezasitih krvopija koje gaze preko poštenih, radnih, vrednih ljudi.
  • Goran

    03.02.2024 09:55
    Tamo daleko
    Ovo je protest zemljoposednika a šta je sa zemljoradnicima ?!
  • @ćirilično B

    03.02.2024 08:44
    Ne znam dal' si
    Sarkastican ili ne, delom je ovo što si rekao i tačno, pogotovo onaj poslednji deo. Samo što će "zapadni prijatelji" sve što proizvedu, iznositi napolje, a tebi će da guraju gmo djubre od hrane po 17x većoj ceni. Ako ti baš nije bitno šta jedeš,uvek možeš da jedeš hranu 4og kvaliteta tj škartove koji se odvajaju pa se šalju zemljama koje nisu članice eu.
    Po gornjem delu komentara mogu da pretpostavim da si neki "it stručnjak" ili jedan od onih koji ne umeju sijalicu da zavrnu. Tebe i tebi slične bih poslao jedan dan sa paorima, ne da radite, nego samo da gledate proces proizvodnje, pa bih vas onda pitao jel' vam super što vas država zakida i ograničava sa izvozom,obezvredjuje vaše proizvode a potencira tuđe, jer, eto, tuđe je slađe, pa neka je i gadnije, bitno da je tuđe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija