Maskov SpaceX pod istragom zbog navoda o seksualnom uznemiravanju

Kalifornijska Agencija za zaštitu ljudskih prava prava istražuje kompaniju SpaceX zbog navoda da nije rešila diskriminaciju i seksualno uznemiravanje radnica.
Maskov SpaceX pod istragom zbog navoda o seksualnom uznemiravanju
Foto: Beta/AP
To je rekla advokatica oštećenih Lori Burdžis.
 
Ona je objasnila da je kompanija Ilona Maska obaveštena o tim optužbama u januaru, nekoliko meseci nakon što je grupa inženjera podnela žalbe kalifornijskoj Agenciji za zaštitu ljudskih prava, tvrdeći da su otpušteni jer su kritikovali SpaceX i Maska.
Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB) pokrenuo je istragu protiv SpaceX navodeći da otpuštanjem radnika krši savezni zakon o radu.
 
SpaceX je negirao da je prekršio zakon i zauzvrat tužio agenciju tvrdeći da članovi odbora NLRB-a i sudije nisu pravilno imenovani prema Ustavu SAD.
U žalbama šest inženjera, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da SpaceX u Kaliforniji "tendenciozno određuje poslove i unapređenja u korist muškaraca, da plaća žene manje od muškaraca koji rade sličan posao, da toleriše seksualne komentare i druga uznemiravanja, kao i da se sveti inženjerima i drugim radnicima zbog pomenutih tužbi".
 
"SpaceX toleriše, odobrava i dozvoljava radnu sredinu koja je neprijateljska prema zaposlenima svih polova, zato što se protive diskriminaciji i uznemiravanju", navode radnici u pritužbama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.