Ovo je šest koraka do subvencije države za kupovinu električnog vozila

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova saopštila je da je Vlada Srbije na sednici 1. februara usvojila Uredbu o uslovima subvencionisane kupovine novih električnih vozila.
Ovo je šest koraka do subvencije države za kupovinu električnog vozila
Foto: Pixabay
Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je detaljno uputstvo kako ostvariti ovo pravo. 
 
Postupak će se odvijati u šest "koraka".
Prvi korak je podnošenje zahteva, lično na pisarnici ili poštom na adresu Ministarstva zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, Beograd, sa naznakom "Zahtev za subvencionisanje kupovine električnih vozila".
 
Drugi korak sprovode nadležne službe ministarstva koje formiraju predmet od dokumentacije koju je podnosilac zahteva dostavio, a zatim Komisija za sprovođenje postupka subvencionisanja pregleda taj predmet.
Zatim (treći korak), ako je dokumentacija kompletna Komisija donosi "Rešenje o dodeli subvencije", a korisnik će biti pozvan da lično preuzme taj dokument.
 
Četvrti korak je dostavljanje tog rešenja prodavcu vozila ili lizing kući koji pripremaju finansijsku dokumentaciju koju zatim dostavljaju Ministarstvu za zaštitu životne sredine na pisarnicu ili poštom na adresu koja je gore navedena.
 
Sledeća dva koraka su upustva o dokumentaciji koja treba da se dostavi u zavisnosti da li se vozilo kupuje preko finansijskog lizinga (Ugovor o finansijskom lizingu, dokaz o prenosu sredstava iz banke i dokaz da je uplaćeno više od 15 odsto vrednosti vozila), ili direktno od auto kuće (predračun i avansni račun, dokaz o prenosu sredstava i ukovor o kupoprodaji vozila).
 
Zahtev za subvencionisanje kupovine ekološkog vozila možete preuzeti OVDE
 
Podsetimo, za ovu godinu, Vlada Srbije je opredelila 170 miliona dinara za subvencionisanje, ali isključivo za kupovinu električnih vozila. Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose ministarstvu od 12. februara zaključno sa 31. oktobrom.
Kolika će subvencija biti zavisi od vrste vozila:
 
- Za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla - 250 evra u dinarskoj protivvrednosti;
 
- Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala – 500 evra;
 
- Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona - subvencije su 5.000 evra.
  • Pićuka

    10.02.2024 14:25
    Ja nemogu da ga kupim pa makar subvencija bila i 50%. Sve je ovo za one koji imaju. Čist primitivni kapitalizam. Da li steinformisani kolika je šteta da bi dobili ekološka vozila. Ma da....Što se mene tiče, umoran sam od pisanja šta je bitno za opstanak čovečanstva. Za sto godina može sve da ne stane.
  • Ajte

    07.02.2024 18:32
    Ajte
    nelupajte vise,50% Gradjana u koje i ja spadam,ne mozemo kupiti polovnjak od 5000 evra,ne ovo! Radimo za 45 do 70 hiljada dinara i….ma gluposti!
  • Drns

    07.02.2024 13:30
    Jaka subvencija
    Najjeftiniji normalan električni automobil 34 000€. Subvencija 5000€. Odakle prosečnom stanovniku Srbije 29 000 €?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.