Počinje prijavljivanje za subvencije za električna vozila: Postupak u šest koraka

Prijavljivanje za subvencije države za kupovinu električnih vozila u iznosu do 5.000 evra počinje danas, a za tu namenu Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 170 miliona dinara.
Počinje prijavljivanje za subvencije za električna vozila: Postupak u šest koraka
Foto: Pixabay
Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose ministarstvu zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.  
 
"Kao jednu od mera države za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine, ministarstvo koje vodim obezbedilo je sredstva za podršku kupovini električnih vozila. Sredstva koja smo namenili za 2024. godinu biće dodeljena prema pristiglim, urednim zahtevima građana i privrede, sve dok se ne utroši ukupan iznos ili najkasnije do 31. oktobra. Ukoliko se pokaže da interesovanje građana i privrede znatno premašuje opredeljen iznos, mi ćemo se potruditi da obezbedimo dodatna sredstva za subvencije za kupovinu novih električnih vozila", rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, saopštilo je ministarstvo.
Uredbom, koja je ranije usvojena, predviđena je podrška za kupovinu više vrsta električnih vozila. 
 
Građani i pravna lica koji žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. 
 
Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 evra. 
 
Najveći iznos subvencije dostupan je za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone, i kreće se od 2.500 do 5.000 evra. 
Šest koraka do subvencije
 
Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je ranije detaljno uputstvo kako ostvariti ovo pravo. Postupak će se odvijati u šest "koraka".
 
Prvi korak je podnošenje zahteva, lično na pisarnici ili poštom na adresu Ministarstva zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, Beograd, sa naznakom "Zahtev za subvencionisanje kupovine električnih vozila".
 
Drugi korak sprovode nadležne službe ministarstva koje formiraju predmet od dokumentacije koju je podnosilac zahteva dostavio, a zatim Komisija za sprovođenje postupka subvencionisanja pregleda taj predmet.
 
Zatim (treći korak), ako je dokumentacija kompletna Komisija donosi "Rešenje o dodeli subvencije", a korisnik će biti pozvan da lično preuzme taj dokument.
 
Četvrti korak je dostavljanje tog rešenja prodavcu vozila ili lizing kući koji pripremaju finansijsku dokumentaciju koju zatim dostavljaju Ministarstvu za zaštitu životne sredine na pisarnicu ili poštom na adresu koja je gore navedena.
 
Sledeća dva koraka su upustva o dokumentaciji koja treba da se dostavi u zavisnosti da li se vozilo kupuje preko finansijskog lizinga (Ugovor o finansijskom lizingu, dokaz o prenosu sredstava iz banke i dokaz da je uplaćeno više od 15 odsto vrednosti vozila), ili direktno od auto kuće (predračun i avansni račun, dokaz o prenosu sredstava i ukovor o kupoprodaji vozila).
 
Zahtev za subvencionisanje kupovine ekološkog vozila možete preuzeti OVDE
  • kako kome

    15.02.2024 10:30
    5h je 5 h
    nikad ne znam koje smo mi uredjenje po tom šarenilu od feudalizma do komunizma ........
  • /

    13.02.2024 11:32
    /
    dajte i imena onih koji su dobili
  • lakomije neuki

    13.02.2024 10:05
    ludost
    Subvencionisati treba samo poljoprivredu,sve ostalo je prelivanje novca od siromasnijeg dela populacije ka imucnijoj.Tipican primer banjski turizam,neko ko nema ni za kartu do banje kroz budzet finansira uglavnom one koji su u mogucnosti ili pak su u kakvoj takvoj mogucnosti da odu u iste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.