Zvanična statistika: Stanovi u Srbiji za godinu dana poskupeli za oko šest odsto

Stanovi u Srbiji u četvrtom tromesečju prošle godine, u odnosu na isti period prošle godine, skuplji su 5,75 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod.
Zvanična statistika: Stanovi u Srbiji za godinu dana poskupeli za oko šest odsto
Foto: 021.rs
Kako se navodi, u poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83 odsto.
Gledano po regionima, cene stanova su porasle u Beogradu 5,79 odsto, u regionu Vojvodine 4,67 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije 5,95 odsto.
 
Kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16 odsto.
Cene stanova u "novogradnji", odnosno kupovina od investitora, na nivou Srbije porasle su 5,41 odsto, dok je "starogradnja" imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93 odsto.
 
Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija, navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da prema dostupnim podacima veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.
  • Darko

    17.02.2024 10:18
    Ajme nama
    Da kupuju i Rusi i Ukrainci masovno, smanjen je obim prodaje ne zato sto nema kupca nego sto cekaju pad cene od koje nema nista. Polako kupci odustaju od cekanja i ulaze u kopovinu. Cene se ne spustaju novogradnje (sem kod rizicnih investitora) realnonstanogradnja je skupa naspram novogradnje. Poskupljem betona, komunalija gradnje za oko 10% toliko ce cene i otici gore. Spram inflacije to ce biti par procenata vise samo.
  • Darko

    17.02.2024 10:06
    Gde je onaj pad koji su"strucnjaci" kao vuk sa vol sreeta najavljivali? Ove godine cene ce ici gore sto se tice novog sada za 10% posto gore
  • Ksena

    17.02.2024 03:48
    Stranac
    Stranac može da kupi ako postoji reprocitet sa Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.