Jedinstveno tržište rada u okviru Otvorenog Balkana od danas zvanično funkcioniše

Jedinstveno tržište rada u okviru Otvorenog Balkana danas zvanično počinje da funkcioniše.
Jedinstveno tržište rada u okviru Otvorenog Balkana od danas zvanično funkcioniše
Foto: 021.rs
Ovo je izjavio pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić, piše Kosovo onlajn.
On je istakao da je to jedan od značajnijih retultata te inicijative koji će Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji pružiti priliku da odgovore na problem nedostatka radne snage, učiniti ih atraktivnijim za strane investitore i doprineti ravnomernom regionalnom razvoju te tri zemlje.
Stanić je napomenuo da je zahvaljujući jedinstvenom tržištu rada i maloj geografskoj udaljensti potpisnica Otvorenog Balkana, sada izvodljivo da neko bude prisutan četiri ili pet dana u zemlji u kojoj radi, a da ostalo vreme da provodi kod kuće.
 
Ukazao je da će zajedničko tržište rada privući kapitalne investitore koji neće gledati tri zemlje pojedinačno, već kao jedinstven tržišni potencijal.
 
"Investitori koji gledaju na prostor te tri zemlje kao na jedinstveno tržište rada više ne posmatraju 6,5 miliona stanovnika ili potrošača u Srbiji, ili dva miliona u Severnoj Makedoniji, ili 2,8 miliona u Albaniji, već će posmatrati nekih oko 11 miliona potrošača koji svakako imaju veću kupovnu moć za određene kompanije koje do sada nisu imale interesa da ovde investiraju", rekao je Stanić
  • Ccc

    01.03.2024 12:27
    Ništa to nije zbog radnika i niko neće trčati da ovde radi s ovim bednim platama i opštom nesigurnošću u svim segmentima. Ovo je urađeno da droga i oružje nesmetano cirkuliše.
  • Deks

    01.03.2024 12:26
    @Zemlja čudesa - Ne brinite se Vi kojim jezikom će se sporazumevati Srbi, Makedonci i Albanci. Cela Evropa sa velikim brojem različitih jezika ima jedinstveno tržište rada pa se niko ne brine o jeziku sporazumevanja. Ljudi koji govore različitim jezicima nađu način da razumeju jedni druge. Engleski jezik govore mnogi pogotovo mlađe generacije a na ovim prostorima popularan je i nemački. Podrazumeva se da kada neko želi da radi u inostranstvu zna osnove jezika sredine u koju dolazi. Dakle za one koji iz Srbije žele da rade u Albaniji ili Makedoniji priručnik za učenje albanskog ili makedonskog bi bio neki prvi korak.
  • Zemlja čudesa

    01.03.2024 09:35
    ???
    Tu će cirkulisati NKV i PKV radna snaga, niskoobrazovani proleterijat. Na kojem jeziku ćemo se međusobno sporazumevati? Esperanto? Makedoncu još i nekako, ali kako ćeš Albancu da objasniš šta i kako treba da radi? Ili oni Srbinu koji nekim čudom tamo ode?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija