Švajcarci na referendumu podržali 13. penziju, a odbacili podizanje granice za penzionisanje

Građani Švajcarske su danas na referendumu podržali uvođenje 13. penzije, pošto je zabrinutost oko troškova života nadmašila sumnje Vlade u njenu dostupnost, pokazuju preliminarne projekcije.
Švajcarci na referendumu podržali 13. penziju, a odbacili podizanje granice za penzionisanje
Foto: Pixabay
Prvi podaci, koje je objavio SRF, pokazuju da je 58 odsto glasača podržalo dodatnu penziju, odnosno 13. isplatu godišnje, dok je 42 odsto protiv, prenosi Rojters.
 
Za usvajanje ove mere, koju su promovisali Savez sindikata Švajcarske i stranke levog centra, potrebna je podrška većine od 26 švajcarskih kantona.
"Ovaj korak je zaista ogromna prekretnica iz perspektive sindikata", rekao je za SRF Lukas Golder iz agencije "gfs.bern".
 
Vlada, poslovni lobiji i parlament, koji trenutno naginje desnici, odbacili su predlog kao finansijski neadekvatan.
 
Nije poznato iz kojih sredstava će se finansirati 13. penzija, čija će isplata početi 2026. godine.
 
Minimalna starosna penzija u Švajcarskoj iznosi 1.225 švajcarskih franaka, a najveća je 2.450 franaka.
 
Švajcarci su danas, takođe, glasali o podizanju starosne granice za odlazak u penziju, a ovaj predlog je glatko odbačen.
  • Vladimir Petrovic

    10.03.2024 12:12
    U Švajcarskoj ta najveća penzija nije dovoljna ni za hleb. Daj Bože da može samo račune da pozatvara. Zato mnogi Švajcarski penzioneri kada odu u penziju napuštaju Švajcarsku i prelaze zemlje gde je standard manji. Čak je postao zadnjih godina trend da dolaze i u Srbiju.
  • Nenad

    04.03.2024 08:58
    druga planeta
    Iz koje su oni planete? I ovde bi takav referendum prošao, čak i za 14, 15 penziju i platu, ali to bi se ignorisalo sa podsmehom. A u Švici vlada mora da obezbedi pare! Trebao sam kada sam mogao sve stvari u kamion ProMovea i pravac Cirih. Sada je kasno, moraću da se zadovoljim sa našim penzijama, i da budem srećan ako uopšte i bude penzija.
  • zgađen

    04.03.2024 07:45
    Neki su normalni
    Švajcarci se ne gade od referenduma kao vođa sluđenog nebeskog naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija