Šta donosi jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana: Obaranje cene rada ili marketinški potez?

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je zvanično uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije.
 Šta donosi jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana: Obaranje cene rada ili marketinški potez?
Foto: 021.rs
Najavio je da će elektronske usluge za prijavu radnika ovom tržištu građanima postati dostupne tokom sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.
 
Od jedinstvenog tržišta rada će, dodao je Mali, korist imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.
Prema njegovim rečima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a što će doprineti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu.
 
Dodao je da će istovremeno privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama, lakše dolaziti do nedostajućih kadrova.
Mihajlović: Više marketinški potez
 
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da ne očekuje da će radnici iz Albanije i Severne Makedonije u većem broju dolaziti u Srbiju, iako je počelo da funkcioniše jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana za te tri zemlje, a ako počnu da dolaze, to će obarati cene domaćoj radnoj snazi.
 
"Odluka o jedinstvenom tržištu rada u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji je za domaću radnu snagu nepovoljna jer će uticati da cena rada pada", rekao je Mihajlović.
 
Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija podrazumeva da svi građani uz najjednostavniju proceduru mogu da dobiju posao u bilo kojoj od tih zemalja. Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, prema oceni Privredne komore Srbije, su pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika, sprečavanje odliva mozgova i mladih iz regiona.
 
Mihajlović je rekao da će odluka biti dobrodošla za poslodavce i strane investitore jer će imati manji trošak po osnovu izdataka za zaposlene, a povećavaće profit.
 
Ono što je u ovom trenutku, kako je rekao, povoljna činjenica je da, verovatno, neće veći broj radnika iz tih zemalja dolaziti u Srbiju jer su minimalne cene rada u sve tri države slične, a da bi neko za malu razliku odlazio iz svoje zemlje u drugu to podrazumeva dodatne troškove stanovanja i ishrane koji su veći od sume novca koju bi kroz zaradu dobio u Srbiji.
 
On je rekao da je minimalna cena rada u Srbiji 400 evra, u Severnoj Makedoniji oko 380 evra, a u Albaniji oko 350 evra.
 
Prema njegovim rečima da bi neko otišao u jednu od tih zemalja da traži posao potrebno je da u toj državi minimalna zarada bude veća bar 60-70 odsto nego u matičnoj zemlji da bi mogao da "pokrije" troškove stanovanja i ishrane.
 
"Zbog toga ne očekujem veliku fluktuaciju radne snage u zemljama Otvorenog Balkana. To je više marketinški potez", rekao je Mihajlović.
 
Dodao je da je Srbija, uklanjanjem zakonskih prepereka za traženje posla u zemljama Otvorenog Balkana i izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca koji je na snagu stupio početkom februara ove godine i olakšao je zapošljavanje stranaca, postala otvoreno tržište radne snage.
 
"Sa druge strane takvo tržište neće zaustaviti odliv stručne radne snage iz Srbije, pa će i dalje odlaziti, ali ne u zemlje Otvorenog Balkana", rekao je Mihajlović.
 
Nezavisnost: Zakon o radu da se primenjuje na sve radnike
 
Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Čedanka Andrić rekla je da se o prednostima i manama jedinstvenog tržišta radne snage zemalja Otvorenog Balkana nije razgovaralo na Socijalno-ekonomskom savetu i da sindikat i poslodavci ni u jednoj od tih zemalja nisu bili uključeni u donošenje te odluke.
 
"Jasno nam je kakva je bila namera za donošenje te odluke, ali je puno nepoznatih detalja oko sprovođenja. Sve što znamo o tome je preko medija. Pratićemo kako će se to odvijati. Ono što ćemo tražiti je svakako da se primenjuje Zakon o radu bez obzira iz koje zemlje dolazi radnik", rekla je Andrić.
  • Milutin

    06.03.2024 14:41
    ZA
    Nije mi jasno zasto u komentarima pisu ovkve nebuloze i neistine.
    Ja sam licno za jedinstveno trziste i uniju bakanskih zemalja i to je dobro, i ovo je pravi i isparavan potez, imaju moju podrsku i zelim da se ne stane samo na ove tri drzave vec da se nastavi sa daljim prosirenjem bakanske unije i jedinstvenog trzista.
  • Mbm

    05.03.2024 07:25
    Slepsckr siromasne zemlje
    Od jedne prezaduzene, bedne, ispunjene nezaposlenoscu i privrednim kriminalom, napravljene su tri bez granica. Kojr su to albanske kompanije koje su toliko poznate u svetu i kojr ce otvarati firme po Srbiji i zaposljavati sumnjivu i nepoštenu i bednu radnu snagu. Tskve dozvole ne mogu biti izdavane u Srbiji, jer ugrozavaju domace stanovnistvo od kojih je otkazima i privstizacijom Maloga, barem 60 % ns ulicama, bez posla i u bedi i bez ikakve nade da mogu biti zaposleni. Neka Mali sa kreatorom AV ide u Albaniju i propalu makedoniju da radi i neka se skloni iz vidokruga nacije koju sistematski zaduzuje i unistava. Tsmo neka ponese i nesposovnu NSZ.
  • ???

    04.03.2024 11:32
    Iskreno, meni je ovo ponižavanje, kao da smo otpad Evrope...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.