Tusk: Tražićemo potpunu zabranu uvoza ruskih i beloruskih poljoprivrednih proizvoda

Poljski premijer Donald Tusk rekao je danas da će Poljska od Evropske komisije tražiti uvođenje "potpunih sankcija" za ruske i beloruske poljoprivredne i prehrambene proizvode.
Tusk: Tražićemo potpunu zabranu uvoza ruskih i beloruskih poljoprivrednih proizvoda
Foto: Pixabay
"Voleo bih kada bi cela EU odlučila o sankcijama protiv Rusije i Belorusije, kada je reč o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima", rekao je Tusk.
 
On je ocenio da bi zajednička odluka EU bila efikasnija od pojedinačnih odluka koje bi donosile zemlje članice.
Letonija je već početkom ovog meseca zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Belorusije, uključujući i uvoz preko zemalja posrednika.
 
Tusk je rekao da će tražiti od poljskog Parlamenta da usvoji rezoluciju kojom se traži od Evropske komisije da uvede potpune sankcije na ruske i beloruske poljoprivredne i prehrambene proizvode, koji nisu predmet evropskog embarga.
Po njemu takve mere bi omogućile da sankcije postanu realističnije ali i da se u potpunosti oslobodi mogućnost za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ka trećim zemljama.
 
Poslednjih nekoliko dana evropski poljoprivrednici demonstriraju protiv evropskog Zelenog pakta i uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koje dozvoljava Brisel.
 
U Poljskoj poljoprivrednici blokiraju glavne puteve u zemlji i granične prelaze sa Ukrajinom.
  • @Dušan l

    10.03.2024 16:29
    A pa onda ništa, zaboravićemo poljsko šurovanje sa Hitlerom i parčanje drugih zemalja kada im je tako odgovaralo i skoncentrisati se samo na ono što sada tebi odgovara. A tvojim sopstvenim kriterijumom članak se nije odnosio ni na Nemačku pa te to nije sprečilo da ih pominješ, izgleda da je ovo selektivno pamćenje Poljaka zarazno.
  • @Poljaci su

    06.03.2024 07:47
    razuma bez
    Poljaci nisu zaboravili da je ista ta sssr armija, avgusta 1944, mesec ipo dana kampovala oko varsave i bez ispaljenog metka gledala kako nemci, kao odmazdu zbog ustanka, u logore smrti salju 150.000 poljaka...
  • Dušan l

    05.03.2024 16:52
    Članak se odnosio na odnose Poljske,Rusije i Belorusije.Ne spominje se Češka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.