Đedović Handanović: Na Vučićevu inicijativu, rudarima Resavice zarade povećane 10 odsto

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i predstavnici reprezentativnih sindikata i direktor Podzemne eksploatacije uglja "Resavica" potpisali su izmene kolektivnog ugovora.
Đedović Handanović: Na Vučićevu inicijativu, rudarima Resavice zarade povećane 10 odsto
Foto: Beta/AP
Time su rudari dobili povećanje zarada od 10 odsto, saopštio je njen kabinet.
 
"Rudari 'Resavice' obavljaju jednako težak posao kao i rudari koji rade u drugim preduzećima, koja su već dobila povećanje zarada. Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uspeli smo da obezbedimo da i rudari i drugi zaposleni u 'Resavici' dobiju povećanje plata od 10 odsto, a kroz pregovore sa poslovodstvom i sindikatima uspeli smo da pronađemo model da povećanje bude iz planiranih sopstvenih prihoda 'Resavice', bez povećanja subvencija", rekla je Đedović Handanović.
Ona je istakla da je stav države da briga o finansijskim aspektima poslovanja mora ići uporedo sa brigom o rudarima.
"Svesni smo svi koliko je rad u rudniku sam po sebi težak i izazovan, te da je od velike je važnosti da pomognemo onima koji obavljaju jedan od najtežih poslova, bez kojeg ne bi bio moguć ni razvoj, ni napredak. Takođe, rudnici 'Resavice' su po pravilu najveći ili među najvećim poslodavcima u svojim opštinama i imaju veći uticaj na privredu na lokalu - u Sjenici, Despotovcu, Sokobanji… što njihovo stabilno poslovanje čini još važnijim", navela je ministarka.
 
Ona je rekla da je zajednički interes Vlade, kompanije i njenih zaposlenih da "Resavica" posluje održivo, da se radi na povećanju produktivnosti, modernizaciji proizvodnje i unapređenju bezbednosti rudara.
 
"Država godinama izdvaja ogromna sredstva, prošle godine je već jednom pronašla način za povećanje plata rudarima, ali nastavićemo da radimo zajedno i na drugim pitanjima, jer je unapređenje poslovanja i produktivnosti najvažniji preduslov kako bi preduzeće funkcionisalo stabilnije. Pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora treba da bude završena i nova sistematizacija preduzeća koja će doprineti povećanju efikasnosti i mogućim uštedama", rekla je Đedović Handanović.
 
Ministarka je navela da bezbednost i zaštita zdravlja na radu ostaju glavni prioritet "Resavice" kako bi se rizici kojima su izloženi zaposleni maksimalno minimizirali.
  • mile

    08.03.2024 09:08
    Da nije njega ne bi imali leba da jedemo.Gde vam je obraz " ministarka " ?
  • Zokins

    07.03.2024 21:30
    cene
    A cene preko 10 odsto. Recite da li je nešto pojeftinilo ?
  • ja

    07.03.2024 21:14
    tuga..
    ..jadni oni, a i mi sa njima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.