Sindikat "Sloga" najavio pravne korake protiv kompanija koje sarađuju sa PKC Wiring Systems

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" najavili su da će preduzeti "konkretne pravne korake protiv svetskih kompanija automobilske industrije koje sarađuju sa PKC Wiring Systems u Srbiji.
Sindikat "Sloga" najavio pravne korake protiv kompanija koje sarađuju sa PKC Wiring Systems
Foto: Pixabay
Kako kažu, to će učiniti zbog sistemskog kršenja radnih prava i sindikalnih sloboda zaposlenih u ovoj kompaniji.
 
"Ti koraci se preduzimaju kao odgovor na kontinuirano gušenje osnovnih prava radnika, uključujući sprečavanje slobode sindikalnog udruživanja, delovanja i nezakonite otkaze ugovora o radu predstavnicima sindikata", navodi "Sloga".
Sindikat dodaje da je o svojoj nameri obavestio "kompanije koje sarađuju sa kompanijom PKC u lancu međusobne saradnje".
 
Koristeći nemačke zakone, posebno o dužnoj pažnji u lancima snabdevanja, "Sloga" navodi da će inicirati pravne postupke protiv nemačkih i drugih relevantnih kompanija koje su u poslovnom odnosu sa PKC Wiring Systems u Srbiji, specijalizovanom za proizvodnju kablovskih snopova za industriju komercijalnih vozila, posebno za teške i srednje teške kamione.
Taj zakon, koji trenutno važi samo u Nemačkoj, obavezuje kompanije da osiguraju poštovanje ljudskih prava i ekoloških standarda u svojim lancima snabdevanja, bez obzira na geografsku lokaciju njihovog poslovanja.
 
Iako se taj zakon direktno primenjuje samo na kompanije sa sedištem u Nemačkoj, "Sloga" ističe da  "njegove implikacije mogu biti globalne jer on može imati efekat na poslovanje kompanija u drugim zemljama putem zahteva koji se postavljaju pred nemačke kompanije".
 
Taj korak sindikata, kako se navodi, "uključuje koordinaciju sa pravnim timovima nemačkih sindikata s kojima 'Sloga' sarađuje, kao i sa stručnjacima za međunarodno pravo, prava radnika i korporativnu odgovornost, kako bi zajedno stali na put kršenju prava radnika u Srbiji".
  • Dusan

    17.03.2024 21:53
    A penali
    Ma zalozite se vi da ovi vlastodrzci ukidaju penale.Prvo su obecali u ranijim predizbornim promocijama ,onda bar posle 65 godina zivota a sad izgleda na onaj praznik,sveti nikad,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija