Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.
Smanjene devizne rezerve NBS
Foto: Pixabay
Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 171,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju.
 
Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,6 milijardi evra i u odnosu na kraj februara smanjene su za 127,2 miliona evra.
Kako je objašnjeno, na smanjenje deviznih rezervi u martu prevashodno su uticali odlivi po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 221,7 miliona evra, kao i po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države i drugim osnovima u iznosu od 115,3 miliona evra.
 
Odlivi iz deviznih rezervi u martu ostvareni su i po osnovu intervencija NBS, iako je centralna banka u martu neto kupila 20 miliona evra.
Najveći priliv u devizne rezerve u martu ostvaren je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 53 miliona evra.
 
Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kamata i naplata kupona i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 82,7 miliona evra.
 
Pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu 287 miliona evra, koji je, u najvećoj meri, rezultat rasta cene zlata za oko 8,1 odsto i jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,5 odsto na međunarodnom tržištu, ublažio je smanjenje bruto deviznih rezervi.
  • Ne

    14.04.2024 09:25
    ma nemoj otkud sad
    Otišlo na otplatu tvz. povoljnih kredita pod sumnjivim uslovima kao i sve što se tiće novca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.