Zimbabve uveo novu nacionalnu valutu - "zlatni" dolar

Guverner centralne banke Zimbabvea naveo je da ga brine kako bi porast kursa nove valute te zemlje u odnosu na dolar mogla da podstakne deflaciju.
Zimbabve uveo novu nacionalnu valutu - "zlatni" dolar
Foto: Beta/AP
Nova valuta pod nazivom ZiG (skraćenica za Zimbabve Gold) ojačala je za 0,8 odsto u odnosu na američki dolar otkako je u ponedeljak zvanično na tržištu, preneo je Blumberg.
 
"Zašto bi neko povećavao cene u okruženju u kojem valuta jača", zapitao se guverner Džon Mušajavanhu.
Kako medij navodi, nova jedinica podržana zlatnim rezervama zemlje šesti je pokušaj vlasti u Zambabveu da stvori funkcionalnu valutu od 2008. godine.
 
Jedan ZiG vredi oko sedam američkih centi, što je cena jednog miligrama zlata.
Nova valuta zamenila je zimbabveanski dolar, koji je ove godine izgubio četiri petine svoje vrednosti u odnosu na američki dolar, pre nego što je zamenjen kada je podstakao veliku inflaciju.
 
Južnoafrička država je prošle godine prestala da objavljuje podatke o inflaciji u lokalnoj valuti, nakon što je usvojila meru kojom je na dominantno mesto u lokalnoj ekonomiji postavila američki dolar.
 
Kao reakcija na tu meru, inflacija je u martu porasla na sedmomesečni maksimum od 55,3 odsto.
  • Boro Čorbo

    15.04.2024 09:29
    Zigovanje ekonomije.
  • w/e

    14.04.2024 16:41
    cool
    Za razliku od nepostojecih dolara, ciju vrednost odrzava vojska kako bi mogli u neogranicenim kolicinama da ih stvaraju, valute cija vrednost zavisi od zlata su dosta bolja opcija. Potraznja za zlatom je na istorijskom maksimumu zbog neizvesnosti u svetu, mogucnosti SAD da nekome ukine mogucnost da koristi dolare, kao i u ocajnoj fiskalnoj politici SAD koja ce dovesti do toga da ponovo stvaraju milijarde usd kako bi servisirali dugove. Trenutni model je da trose novac koji zajme od banaka, koje takodje ne poseduju novac koji daju u zajam, pa ih privatna firma Federal Reserve stvara jer su tako u mogucnosti.
  • D

    14.04.2024 11:14
    @Ne
    Sad kada ovaj naš vidi da može i ovako...
    Već vidim u najavi - zlatni dinar - najjača valuta svih vremena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.