U Nemačkoj se gotovina sve češće podiže drugačije - na kasi

Podizanje gotovine za odlazak u kupovinu postaje sve popularnije među potrošačima u Nemačkoj.
U Nemačkoj se gotovina sve češće podiže drugačije - na kasi
Foto: Pixabay
Ukupan obim gotovinskih plaćanja prošle godine porastao je za dobrih 20 odsto, odnosno na 12,31 milijardu evra, prenosi nemačka novinska agencija.
 
Novo plaćanje funkcioniše tako što kupac plaća karticom na kasi i onda može da zahteva iznos koji mu je potreban u gotovini. Iznos se dodaje na fiskalni račun i skida sa bankovnog računa potrošača, prenosi časopis Feniks.
Maksimalni iznos koji se može podići je najčešće 200 evra.
 
Podatke je izneo Institut za istraživanje tržišta EHI.
"To je zgodno za kupce jer štede dodatni odlazak do bankomata. Potražnja raste i zbog sve manjeg broja bankomata", rekao je autor studije Horst Ruter.
 
Maloprodajne kompanije koje to praktikuju, uključujući maloprodajne lance hrane Reva i Edeka, apoteke kao što su DM i Rossmann i neke prodavnice građevinskog materijala i alata, vraćaju kupcima više od 13 odsto zarađenog novca, pokazalo je istraživanje.
 
Sa sve učestalošću ovog načina pristupa gotovini, rastu i naknade koje kompanije moraju da plaćaju bankama.
 
Prema podacima EHI, oni iznose između 0,1 i 0,2 odsto iznosa koji se plaća po transakciji.
 
Po ovom osnovu, maloprodajni subjekti su prošle godine platili 17,23 miliona evra, što je za 25,7 odsto više nego 2022. godine.
  • Cash

    18.04.2024 14:29
    Is king
    Koliko god pokušavali da ospore i smanje upotrebu keša (npr skandinavci, Holandjani…), pod izgovorom smanjenje sive ekonomije, pranja novca, bržih transakcija, bez keša neće moći.
    Srećom pa Nemci vole keš i ne vole da im banke zaviruju u džep i kontrolišu potrošnju raznim limitima.
    Nedavno je u UK bio prekid platnog prometa na bezgotovinskom plaćanju nekoliko dana, a lanac pekara Greggs ne prima gotovinu. Imali su višemilionske gubitke prometa samo zbog toga što ne primaju keš u većini radnji.
    A i ECB bi trebalo da preispita ukidanje novčanice od 500€ (trebalo da se desi 2019) jer joj je vrednost opala od kad su to odlučili, takodje u svrhu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.
  • lils

    18.04.2024 11:55
    @Marta
    I pri tome zarade!
  • Marta

    18.04.2024 08:14
    Realnost!
    Realnost je da banke nemaju kesovinu i smislile su kako taj problem da prebace na druge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.