Kongres usvojio zakon za zabranu TikToka ukoliko vlasnik ne proda pravo rada na američkom tržištu

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon koji predviđa zabranu TikToka ukoliko vlasnik, kineska kompanija "Bajtdens", u roku od 9 meseci ne proda svoje pravo rada na američkom tržištu.
Kongres usvojio zakon za zabranu TikToka ukoliko vlasnik ne proda pravo rada na američkom tržištu
Foto: Pixabay
Zakon je usvojen sa 360 glasova za i 58 protiv.
 
Platforma u Sjedinjenim Državama ima oko 170 miliona korisnika, a odluka je doneta zbog toga što američke bezbednosne službe smatraju da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost.
U zakonu se navodi da"Bajtdens" mora da pronađe kupca u roku od 270 dana ili će u protivnom platforma biti zabranjena.
 
Bela kuća ima mogućnost da taj rok produži za još 90 dana, ako predsednik Džo Bajden utvrdi da postoji napredak u prodaji.
Kineska kompanija je intenzivno lobirala pokušavajući da spreči usvajanje zakona, kojim se, kako su naveli, krše prava korisnika na Prvi amandman i ugrožavaju mala preduzeća.
 
"Žalosno je što Predstavnički dom podržava zakon koji bi pogazio prava na slobodu govora za 170 miliona Amerikanaca, uništio sedam miliona preduzeća i zatvorio platformu koja američkoj ekonomiji doprinosi sa 24 milijarde dolara godišnje“, navela je kompanija na društvenoj mreži Iks.
 
Iz kineske kompanije su nagoverstili i da bi zakon mogli da ospore pred sudom, a korisnicima su poručili da planiraju da nastave borbu koristeći sva zakonska prava.
  • Reaktor

    22.04.2024 20:17
    Izuzetak koji će biti pravilo
    Odlično, sad će Kinezi zahtevati isto to od Google, Microsoft, Apple itd. A mogli bismo i mi? I bilo ko drugi u svetu. Samo treba postaviti presedan koji će postati pravilo.
  • Jo

    21.04.2024 19:59
    Zblenut
    Ne treba previše tražiti razloge američke administracije da zabrani nemilosrdnu konkurenciju ali ono što zabrinjava je to da se američki kapitalizam zasniva baš na nemilosrdnoj konkurenciji.
    Ima nešto u svemu tome što zvrji.
    Nekad ovako nekad onako ajde budi pametan kako sa njima.
    Pa lepo , treba im ići niz dlaku po mogućnosti namazanu.
  • Stif

    21.04.2024 18:10
    @antunitun
    Informišu se malo.
    Ameri ne zabranjuju tiktok zbog "trovanja mladeži", već otimaju vlasništvo, jer navodno podaci odlaze kinezima. Ali, nastaviće sa radom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.