Penzioneri u Nemačkoj dobijaju povećanja penzija veća od inflacije

Nemačka vlada odobrila je danas povećanje penzija od 4,57 odsto od letos, što je iznad tekuće stope inflacije.
Penzioneri u Nemačkoj dobijaju povećanja penzija veća od inflacije
Foto: 021.rs
Povećanja nemačkih penzija u velikoj meri povezana su sa tim kako se kreću plate.
 
Iako se inflacija smirila tokom prošle godine, kao rezultat nedavnih pregovora o platama u raznim sektorima došlo je do velikih povišica plata posle velikog porasta troškova života.
Povećanja penzija stupaju na snagu od 1. jula, i to će biti prvi put od 2000. godine da su penzije u najvećoj evropskoj privredi porasle za više od godišnje stope inflacije, koja je u martu iznosila 2,2 procenta, javila je nemačka agencija dpa.
Prošlogodišnje povećanje od 4,39 odsto u bivšoj Zapadnoj Nemačkoj i od 5,86 odsto u manje prosperitetnoj bivšoj Istočnoj Nemačkoj dovršilo je napore ujednačenja penzija u dva dela nekad podeljene zemlje 20 godina posle reunifikacije.
 
Nemačka ima 84 miliona stanovnika, uključujući više od 21 milion penzionera. 
  • Ris

    27.04.2024 07:14
    Penzij
    U nemacku nema politicarski i direktorski lopovi u Srbiji su oni
  • Cubi

    25.04.2024 17:31
    Da ali posto je parizer tamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.