Frilenseri još danas imaju rok da plate prvu ratu poreza

Frilenseri još danas, 30. aprila imaju rok da predaju poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal 2024. godine.
Frilenseri još danas imaju rok da plate prvu ratu poreza
Foto: Pixabay
Poreska uprava ne šalje rešenja frilenserima, jer oni spadaju u kategoriju samooporezivanja i sami moraju da obračunaju svoje obaveze pomoću kalkulatora na sajtu Poreske uprave i plate ih podnošenjem prijave.
 
Za neblagovremeno podnošenje poreske prijave, kako navodi Poreska uprava, predviđena je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara.
Ukoliko se sa prijavom kasni, frilenseri na ostvarene prihode treba da obračunju kamatu od dana dospelosti obaveze do dana plaćanja i tako izmire uvećanu poresku obavezu.
 
Nakon isteka roka za prijavljivanje prihoda u prvom kvartalu, sledeće obaveze za frilensere nastupaju za drugi kvartal do 30. jula, za treći kvartal do 30. oktobra i za četvrti kvartal do 30. januara 2025. godine.
Radnici na internetu mogu da izaberu jedan od dva modela po kojima će im se obračunati iznos poreza i doprinosa za ceo prvi kvartal koji treba da plate.
 
Prema modelu A, neoporezivi iznos je 103.296 dinara i nema normiranih troškova.
 
Za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje plaća se 24 odsto, za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto, odnosno minimalno 5.497 dinara.
 
Porez na prihode prema ovom modelu iznosi 20 procenata.
 
Frilenseri mogu da izaberu i model B pri obračunavanju obaveza za prvi kvartal i on sadrži normirane troškove od 34 odsto i neoporezivi iznos od 62.300 dinara.
Porez je u ovom slučaju 10 odsto, a doprinosi za PIO 24 odsto na oporezivi deo prihoda.
 
Plaćanje zdravstvenog osiguranja je isto za oba modela i iznosi 10,3 odsto, odnosno najmanje 5.497 dinara kvartalno.
  • Antuntun

    30.04.2024 09:17
    Ljudi pogrešno shvataju ove stvari. Nisu frilenseri oni koji imaju plate par hiljada €, a ne plaćaju ništa. Oni koji daju tolike plate neće rizikovati da u svojim državama rade netransparentno. Tako da su frilenseri oni koji nemaju ne znam kakve plate. U Srbiji je mnogo više onih koji ispod ruke dobijaju pare za neke aktivnosti. Srbija je prepuna likova koji nikada u životu nisu napisali CV,konkurisali na posao, prijavili se na biro, otvorili Infostud, pa ipak kupuju stanove, voze džipove i nemaju nikakve egzistencionalne probleme. Druga stvar - bar 90% majstora svih mogućih profila nikada u životu nije uplatila neki porez. Kad je iko dobio fiskalni ili neki drugi račun od vodoinstalatera, zidara, keramičara, električara,... Novost za Mikija i ostale je da takvih ima na stotine hiljada i da često imaju veće plate nego frilenseri. Ali njih niko ne kritikuje. Valjda zato što je zidar koji po smeni smlati pet piva nekako "srpskiji" nego neki lik koji sedi za računarom i nosi naočare.
    Za dzo - frilenseri su tačno određena grupa i nigde ni ne piše da su to samo IT-evci. To su svi koji rade od kuće, ali online, dakle i dizajneri, predavači, YouTuberi,... Samozaposlen je onaj koji sebi otvori firmu u kojoj radi sam, najčešće kao paušalac. Samozaposlen može biti i keramičar, samo se takvi broje u promilima.
  • Mima

    29.04.2024 11:09
    @Miki
    29.04.2024 • 07:41
    Preventnivno pohapsiti bar trecinu frilensera, a uvesti drakonske kontrole elektronskog placanja pa da vidimo ko trosi, odakle i kako.
    Raspadaju nam se skole pune frilenserske dece ciji roditelji ne placaju dazbine.
    ---
    Школе се распадају јер политичари сисају буџет као пијавице. А не због пар хиљада људи који узме неку сићу преко нета.
  • Bojan

    29.04.2024 09:03
    ...
    Ovo je ono doba godine kada ekipa koja izbegava plaćanje poreza objašnjava kako neki drugi isto kradu pa što ne bi i oni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.