Fon der Lajen će od kineskog predsednika zahtevati fer konkurenciju u trgovini EU sa Kinom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je najavila da će danas na sastanku s predsednikom Sijem Đipingom u Parizu zahtevati "fer konkurenciju" u trgovini s Kinom.
Fon der Lajen će od kineskog predsednika zahtevati fer konkurenciju u trgovini EU sa Kinom
Foto: AP Photo/Hussein Malla
"Moramo delovati kako bismo obezbedili da konkurencija bude fer i da nije iskrivljena", rekla je ona u sinoćnoj izjavi, objavljenoj nekoliko sati pre sastanka sa Sijem i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.
"Kina uz ogromne subvencije proizvodi više robe nego što prodaje zbog niske domaće potražnje. To dovodi do prevelike ponude subvencionisanih kineskih proizvoda, kao što su električna vozila i čelik, a to dovodi do nepoštene trgovine", ukazala je Fon der Lajen.
 
"Evropa ne može da prihvati takvu praksu koje narušavaju tržište i koja može dovesti do deindustrijalizacije u Evropi", upozorila je ona.
Fon der Lajen je navela da je u ranijim razgovorima s predsednikom Kine "jasno stavila do znanja da neravnoteže u pristupu tržištu nisu održive i da se moraju ispraviti".
 
Evropska unija je pod pretnjom da će biti uhvaćena između američke i kineske privrede uz masovnu pomoć njihovih javnih vlasti, poslednjih meseci pojačala istrage kineskih državnih subvencija za nekoliko industrijskih sektora, posebno za električna vozila, optužujući Kinu za narušavanje konkurencije.
 
Trgovinski sporovi Brisela i Pekinga su mnogobrojni, a u Pekingu se istrage poslovanja Kine i negodovanje EU smatraju "protekcionističkim" i loše su primljeni.
  • hula

    06.05.2024 19:42
    Pošteno :) :) :)
    Jel da budu fer kao Francuzi koji su uranijim plaćali 0.38 a prodavali po 200 pa onda nakrkaju 50 nuklearki pa prodaju struju još skuplje i uzgred palamude o zelenoj planeti?
    Ta vrsta evropske fer trgovine je otišla u istoriju. Evropa bez pljačke i robova ne može da opstane a to ih najviše boli.
  • Vera

    06.05.2024 16:20
    nerazumljivo
    Ono što nikako ne mogu da razumem u poslednje vreme je šta se to desilo s Nemačkom? Kakvi god da su, onako po čovekoljubivosti i sličnim osobinama, što je poznato celom svetu, ne može im se poreći pamet! Bar do ovih poslednjih godina. Među nihovim političarima, počev od premijera, preko znamenite Anelene, pa do ove osobe, teško je izabrati one s najmanje elementarne osobine koja definiše sapienščad!
    Kako se samo ponosno isprsila, ona će ZAHTEVATi nešto? Ono što danas preti opstanku čovečanstva je to što su ovakvi u situaciji da donose nekakve odluke. Oni celom svetu pridikuju o pravnoj državi, korupciji i drugim
    pravilima, a žena je optužena za proneveru tolike svote da ju je teško i zamisliti! I šta? Ništa, ona će da pokaže Si Đinpingu gde mu je mesto i šta treba da radi.
    Ali neka! Nikad se ne zna zašto je nešto dobro, pa ćemo videti! Ima ovde u Vojvodini jedan starinski izraz koji se danas retko čuje, a mnogi ga danas ne bi ni razumeli: "Na kraju švigar puca!" (naravoučenije je preneseno. nije baš doslovno)
  • roy

    06.05.2024 16:03
    A kako ce to da zahteva? Na Twitteru? Koji i dalje niko ne zove X?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.