Više od 2.700 frilensera podnelo prijavu poreza za prvi kvartal

U prvom kvartalu ove godine preko portala "Frilenseri" podneto je više od 2.700 poreskih prijava, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Više od 2.700 frilensera podnelo prijavu poreza za prvi kvartal
Foto: Pixabay
Ta platforma je od aprila dostupna i na engleskom jeziku, čime je olakšano stranim fizičkim licima prijavljivanje prihoda koji je predmet oporezivanja u  Srbiji.
Za fizička lica, koja podnesu poresku prijavu na jedan od propisanih načina, preko portala ePorezi, portala www.frilenseri.purs.gov.rs ili u papirnom obliku nadležnoj filijali Poreske uprave i uplate porez, omogućena je automatska overa zdravstvenih knjižica.
Frilenserom se mogu smatrati četiri kategorije fizičkih lica, prva podrazumeva domaće fizičko lice koje prihode ostvaruje radeći u Srbiji za pravno lice, preduzetnika ili fizičko lice iz inostranstva. Drugu kategoriju predstavlja domaće fizičko lice koje ostvaruje prihode od domaćih fizičkih lica (na primer bejbisiterke).
 
Treća kategorija je domaće fizičko lice koje prihod ostvaruje radeći u drugoj državi. Poslednja kategorija su stranci koji prihod ostvaruju radeći u Srbiji za isplatioca prihoda iz inostranstva ili za domaće fizičko lice, a to su uglavnom digitalni nomadi.
 
Ministarstvo finansija, Poreska uprava i NALED polovinom prošle godine lansirali su Portal Frilenseri, a njegov razvoj podržan je kroz projekat za promociju inovacija StarTech kompanije Philip Morris.
  • Mile

    09.05.2024 20:40
    Uterati drakonske kontrole i kazne za one sto misle da su pametni pa da ne moraju da placaju poreze
  • Realista

    08.05.2024 21:54
    efikasnost
    Da li to znači da je plaćena izrada zakona i cela ona medijska drama za samo 3000 obveznika?
  • Ne izvodi.

    08.05.2024 17:06
    Frilenseri nisu sami ITijevci nego i frizeri, moleri... To sto srbin umisli to nema veze sa vezom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.