Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je sporazume sa dve kineske kompanije.
Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu
Foto: Beta/Emilija Jovanović
Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu.
 
Investicije su vredne 2,7 milijardi evra. To je jedan od rezultata dogovorene saradnje Srbije i Kine u oblasti energetike, tokom protekle posete kineskog predsednika.
Sa kineskom kompanijom "Čajna Enerdži Internešnl Grup" Srbija će raditi na projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu.
 
Resorna ministrka najavljuje da će novi pogon biti usklađen sa najzahtevnijim tehnološkim i ekološkim standardima kvaliteta Evropske unije i otvoriće 700 novih radnih mesta.
"Srbija je već pokrenula projekat izgradnje novog naftovoda Srbija-Mađarska, kojim ćemo osigurati još jedan pravac snabdevanja sirovom naftom. A izgradnja ovog postrojenja u Smederevu doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju našeg BDP i jačanju naše energetske nezavisnosti", kaže ministarka Dubravka Đedović Handanović.
 
Sa kineskom kompanijom "Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži" dogovorena je saradnja u oblasti obnovljive energije - gradnja fabrike solarnih panela kapaciteta 1 gigavata u Paraćinu i solarne elektrane snage 200 megavata.
 
Planirano je da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo oko 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji, kaže Dubravka Đedović Handanović. 
 
"Naša saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i korišćenje naprednih tehnologija i da će biti više projekata u oblasti zelenih izvora energije", rekao je Li Ming, ambasador Kine u Srbiji.
 
Iskustvo Kine je dragoceno, ne samo da prednjači u povećanju kapaciteta zelene energije, a posebno vetro i solaranih elektrana, već je i svetski lider u proizvodnji solarnih panela, prenosi RTS.
  • Nije

    13.05.2024 12:26
    Mi jasno
    Gradimo kinezima u Smederevu!?
  • Sve za fotošop

    10.05.2024 15:01
    Lupetanje, arčenje narodnih para i obavezno slikanje
  • 3. sprat

    10.05.2024 12:53
    Zadužuju nas za neisplative kineske projekte, na kojima rade isključivo kineski radnici i koriste se kineske mašine i materijal. Solarne elektrane ne prave dovoljno struje, a koštaju mnogo. Umesto da poboljšavaju saradnju sa demokratskim državama, oni dovode kineze kod kojih je sve mutno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.