U toku pripremni radovi za "Ekspo 2027": Cena - sitnica, a to je tek početak

Prvi, pripremni radovi na projektu "Ekspo 2027" koštaće poreske obveznike više od 125 miliona evra bez poreza.
Kako piše Forbes Srbija, najveći deo ovog novca odnosno više od 10,6 milijardi dinara usmereno je na pripremne radove i pobijanje šipova za sedam izložbenih hala. Na čak devet milijardi dinara procenjeno je izvođenje radova na "rasčišćavanju terena, skidanju humusa, obradu podtla" i za izgradnju gradilišnog puta. Na još 1,6 milijardi dinara procenjeni su radovi "temeljenja na šipovima" za sedam hala i objekat koji nosi naziv Zeleni totem.
 
Po vrednosti na drugom mestu su pripremni radovi za izgradnju parkinga 1, 2 i 3 čija je predračunska brojka 1,44 milijardi dinara bez poreza. Neimari imaju godinu dana da završe taj posao, a reč je o parkinzima koji će se nalaziti uz Nacionalni stadion.
Nešto manje od milijarde, ili tačnije 913 miliona dinara bez PDV-a, koštaće pripremni radovi za izgradnju gradilišnog platoa. U ovom postupku investitor je najpre bio odbijen za dozvolu, jer je pored pripremnih radova hteo da obuhvati i samu izgradnju pomenutog platoa kao i kampa za tehničko osoblje, ali to nije dozvoljeno.
 
Pripremni radovi za tzv. parking 4 koštaće 746,6 miliona dinara bez PDV-a. Ovaj parking takođe je deo kompleksa Nacionalnog stadiona. Investitor je 20. maja dobio potvrdu za prijavu radova i sada ima šest meseci da završi radove.
Najmanja je vrednost započetih pripremnih radova na izgradnji saobraćajnica koje će presecati prostor Ekspa. Radovi na njima počeli su zvanično još krajem marta. Pripreme za izgradnju tzv. saobraćajnice Nova 4 koštaće 596,6 miliona dinara bez poreza.
 
I na kraju, u martu je prihvaćena i prijava radova za izvođenje pripremnih radova na izgradnji dela saobraćajnice koja nosi naziv Nova 3. Rok za završetak je šest meseci, a vrednost radova 321,6 miliona dinara bez PDV-a.
 
Investitor je podelio kompleks Ekspa na tri zasebna prostora.
 
Radovi su počeli na tzv. Celini E1, koja čini izložbeni prostor. Tu će biti smeštene sve hale i površina namenjena tom delu kompleksa iznosi 831.488 kvadrata ili nešto više od 83 hektara.
 
Celina E2 namenjena je za prateće smeštajne kapacitete i zahvataće površinu nešto veću od devet hektara, piše Forbs Srbija.
 
Celina E3 obuhvatiće prateće komercijalne sadržaje na 23,3 hektara. Ovaj prostor planiran je između izložbenih hala i Nacionalnog stadiona dok će stambene zgrade (celina 2) biti praktično izvan kompleksa.
 
Oko i kroz kompleks prolaziće četiri ulice, koje sada nose nazive Nova 1, 2, 3 i 4.
 
Glavna hala pod nazivom Univerzalna hala imaće dimenzije 90×150 metara (bez stubova) i visinu od 18 metara dok će ostale biti u dimenzijama 90×140 i 90×130 metara sa stubovima koji će deliti prostor na dve polovine od po 45 metara širine. I ove hale imaće 18 metara visine.
 
Hale će biti raspoređene duž promenade namenjene za šetnju, a tom promenadom stizaće se do velikog kružnog toka gde će biti lociran "glavni tematski paviljon i nacionalni paviljon Republike Srbije". Usput su predviđene i fontane i bazeni.
Inače, građevinskom dozvolom je predviđeno da hale zauzimaju do 15 odsto zemljišta, a da slobodne površine uzmu 85 odsto prostora. Takođe, predviđeno je da zelenilo na tlu bude zastupljeno na trećini ukupne površine.
 
Na "zelenoj agendi" kompleksa Ekspa je i sadnja drvoreda u kojima stabla moraju da imaju minimalnu visinu 3,5 metra, a da je najniža grana na 2,5 metra.
 
Iako se u dokumentaciji posvećuje pažnja i takvim detaljima, zanimljivo je da se pri pribavljanju odobrenja za gradnju ističe da investitor nije u obavezi pokretanja postupka o proceni uticaja na životnu sredinu predviđenih radova.
 
Ceo tekst Forbes Srbija čitajte na OVOM LINKU.
  • Aleksej

    28.05.2024 07:22
    Srpska Nepismena Stranka
    Brala ala ce se izvuci milioni i milioni iz nasih djepova. A neka i treba tako, ja bih bio jos gori.
  • @@Jo jo jo jooooooj

    26.05.2024 20:48
    Ako je- onda je!
    Ako su tačne informacije koje je objavio portal "021" dana 28.02. i 20.05. ove godine o EXPO-u i uzimajući u obzir audio-video snimke na kojima se vidi i čuje da se na tom prostoru pobijaju šipovi, proizilazi da su radovi na EXPO-u NELEGALNA GRADNJA, jer pobijanje šipove NE SPADA u pripremne radove!
  • Zulu

    26.05.2024 16:47
    Srbija je država na nivou Moldavije, Albanije, Severne Makedonije... Šta će takvima EXPO?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Srbija prepuna krntija

Nedavno je u Nemačkoj profesor istorije nauke i tehnike u jednoj srednjoj školi predložio da učenici u okviru ogledne nastave umesto specijalizovanih muzeja posete Srbiju.