Položaj radnika u Srbiji: Ne žive, nego preživljavaju, plaše se otkaza

Radnici u fabrici automobilskih kablova Jura iz Leskovca u ponedeljak su održali novi jednočasovni štrajk upozorenja, dok za utorak najavljuju celodnevni štrajk.
Položaj radnika u Srbiji: Ne žive, nego preživljavaju, plaše se otkaza
Foto: Pixabay
Prema rezultatima istraživanja Centra za politike emancipacije, štrajkovi radnika u Srbiji su retkost, jer se i uprkos lošim uslovima rada plaše otkaza, piše N1.
 
U automobilskoj industriji u Srbiji, kažu, nema onog koji ne radi i prekovremeno, a ukoliko se od silnog rada razbole, zbog korišćenja bolovanja bivaju kažnjeni.
 
"Ne žive, nego preživljavaju", rekao je Marko Todorović iz Samostalnog sindikata APTIV Leskovac.
Prosečna ugovorena zarada iznosi oko 50.000 dinara. Centar za politike emancipacije sproveo je istraživanje u deset fabrika u Srbiji i kažu da, kada se toj zaradi dodaju bonusi, topli obrok, prekovremeni rad stigne se do 70.000.
 
"Dosta je ilustrativan podatak da ukoliko ne dobijaju bonuse i naknadu za prekovremeni i topli obrok oni spadaju u ona domaćinstva koja vrlo direktno jedva sastavljaju kraj sa krajem", ocenila je Bojana Tamindžija iz Centra za politike emancipacije.
Statistika pokazuje da radnici pre biraju da se iznuruju do krajnjih granica prekovremenim radom samo da bi zaradili koji dinar više.
 
Radnici kažu da im je ugrožena bezbednost na radu, često trpe diskriminaciju i zlostavljanje, ali, pokazuju podaci istraživanja, zaposleni u fabrikama su često i neinformisani da imaju prava.
 
"Čak i kada se informišu postoji ovaj drugi problem, a to je osećaj bespomoćnosti, vere i nade da će moći nešto da urade", rekla je advokatica Tanja Marković.
 
Sve to, dodaju, zbog nepoverenja u institucije, inspektore rada i sudove, a i zato što za svedoke najčešće moraju da zovu kolege koje su u strahu.
 
"Upravo te niske zarade koče solidarnost, svako gleda sebe, da zadrži to parče hleba koje ima", ocenio je Marko Todorović.
  • /

    11.06.2024 17:54
    /
    @Куп је битан
    do subvencija je.
    ni oni bikovicevi u nsu nisu bolji.
    nisu dobili platu treci mesec a najavljeni su kao da ce projektovati let na mars
  • Selo

    11.06.2024 17:31
    Od svega su gori izvršitelji. Čekaju desetak godina pa ti pošalju čestitku za ono što si tada još platio. Ako kojim slučajem nemaš uplatnicu ili je izbledela platiš trijes iljada,onako čuvajte uplatnice na suvom i tamnom mestu bar petnaest godina
  • Trpeljiv smo

    11.06.2024 17:24
    Narod
    Ne znam šta će biti kapisla koja će sve zapaliti, ali plašim se tog trenutka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija