U Viminacijumu otkrivene zlatne magijske pločice

Arheolozi su na lokalitetu Viminacijum pronašli značajne, jedinstvene pločice od zlatnog i srebrnog lima, ispisane magijskim simbolima, koje potiču iz četvrtog veka nove ere.
Direktor arheološkog instituta i vođa istraživanja, Miomir Korać, objasnio je da je do sada na teritoriji rimskog carstva otkriveno oko 1.500 pločica, ali su u najvećem broju slučajeva načinjene od olova, zbog magijskih svojstava tog metala, dok su zlatne pločice izuzetno retke.
 
"Reč je o mediju kojim su se određene osobe obraćale natprirodnim silama ili radije božanstvima ili demonima sa različitim molbama. Najčešće su u pitanju kletve ili vradžbine vezivanja, kakve su na primer i ljubavne čini", kaže Korać. Prema njegovim rečima, jedinstvenost dve otkrivene pločice je u tome što je na jednoj tekst u potpunosti sastavljen od različitih simbola, a na drugoj je starogrčki alfabet, ali nepoznati jezik, što je krajnje neuobičajeno.
 
"Praksa je bila da se napiše tekst na starogrčkom ili latinskom koji objašnjava šta se traži od onostranih sila, uz eventualno dodat tekst načinjen od reči poznatih kao 'voces mysticae', što je bio jezik razumljiv demonima. Na kraju, dodavani su simboli nazivani 'charakteres' koji su pozivali različite sile", navodi Korać.
 
Veruje se da je reč o prastarim astrološkim znacima, od kojih svaki predstavlja određenu planetarnu ili kosmičku silu, dok kod hrišćana označavaju anđele i druge natprirodne sile.
 
"'Defihiones' su najčešće polagani u reke, mora, zemlju, bunare ali i grobove prerano ili nasilno umrlih, da bi se osiguralo da će zahtev stići do onih kojima je upućen. U tom kontekstu će nalazi fizičkih antropologa, koji će utvrditi pol i uzrast pokojnika, biti još interesantniji", navodi Korać.
 
Korać predvodi arheološki tim od 25 istraživača, 13 mladih doktora nauka i 12 na doktorskim studijama, a novo otkriće zabeleženo je u krugu Termoelektrane "Drmno".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.