Sudbina "Trezora": Srbiji neophodno sistematično brisanje istorije

Sudbina emisije "Trezor" koja se 15 godina emituje na RTS-u i dalje je neizvesna, jer autorka Bojana Andrić tvrdi da joj je rečeno da programa neće biti od jeseni na javnom servisu, dok rukovodstvo televizije to demantuje.
Kako je autorka poznate emisije izjavila za "Cenzolovku", Ivana Miković, zamenica generalnog direktora, početkom nedelje joj je "jasno rekla da 'Trezora' ni od jeseni neće biti".
 
"Rekla je da je to gotova stvar. Rekla je da nema 'Trezora', da nema više nikakvih repriza, oni to smatraju reprizama. I da će to sve biti na IPTV kanalima, koji su sada eksperimentalni. Ne interesuje ih prošlost. Ništa pre njih nije postojalo", poručila je novinarka koja je sa još dvoje kolega uređivala pet sati programa nedeljno.
 
"Trezor" je jedan od retkih programa koji funkciju medija da obrazuju ispunjava do kraja. Ponešto od ili o Lajošu Zilahiju, Oskaru Danonu, Miki Popoviću može se pronaći tek u antikvarnim knjižarama, dok je "Trezor" to ponudio svima na internetu.  Zbog nejasne situacije da li će emisija biti ukinuta ili ne, građani su pokrenuli peticiju protiv njenog sklanjanja sa javnog servisa.
 
"Koliko je samo neverovatna odluka RTS-a da ukine program koji je tokom poslednjih 15 godina postao institucija za sebe? Program koji je spasavao ono malo časti i ugleda koji je na Javnom servisu preostao. Iako najčešće skrajnut u pauze između skupštinskih zasedanja ili u kasne noćne termine emitovanja, 'Trezor' je nepogrešivo nalazio put do gledalaca i vrlo često se poslednjih godina mogla čuti rečenica: 'Ja jedino što gledam na RTS-u, to je 'Trezor'", navodi se u peticiji koju je potpisali više od 1.200 građana.
 
Osim dugogodišnjeg rada i očuvanja kulture sećanja, građani ukazuju i na to da javni servis ne bi trebalo da se takmiči sa komercijalnim stanicama, te da kvalitet programa srozava zarad podilaženja širim masa, što se, primećuju, već dešava. Ni argumenti o maloj gledanosti ne stoje, jer su pojedine epizode "prebacivale" i preko 330.000 gledalaca, čineći ih najgledanijima na RTS 2.
 
 
Svakako da je vest o ukidanju emisije koja prikazuje arhivske snimke upravo RTS-a, odnosno Radio-televizije Beograd, izazvala burne reakcije upućene rukovodstvu javnog servisa. Oni u svoju odbranu tvrde da se "Trezor" ne ukida, nego se neće emitovati samo dok traje letnja šema.  
 
"Strani i domaći filmovi, dečji i animirani, premijerne strane serije i ekskluzivni prenosi najvećih sportskih događaja, zameniće neke od autorskih emisija – Tako stoje stvari, S Tamarom u akciji, Da Možda Ne, Upitnik, Velika iluzija, Balkanskom ulicom, RTS Ordinacija, TV lica, uključujući i Trezor. Autorske emisije se vraćaju na program u okviru jesenje programske šeme, a neke od njih dobiće novi koncept i redizajn", saopštio je RTS.
 
 
Na vest o ukidanju "Trezora" oglasile su se i javne ličnosti iz oblasti kulture. Profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić navela je da je "Trezor" "bio i ostao primer kreativnog pristupa kako institucionalnom sećanju, tako i kulturnom sećanju celog društva".
 
"Teško mi je da verujem da za takvu emisiju nema mesta u programskoj šemi čak ni na način kakav je imala do sada (a on nije baš bio 'istaknut'), u kasnim večernjim i ranim popodnevnim terminima za reprize. Neophodno je da pišemo, da govorimo, da lobiramo... Svi mi, ta mala, ali ipak značajna zajednica koju je Bojana Andrić okupila, morala bi da se udruži i da napravi bar neki 'omaž' Trezoru, kao obrascu borbe za televiziju sa istinskim dignitetom javnog servisa, u službi javnog interesa", poručila je Dragićević Šešić.
 
 
Povodom ukidanja "Trezora" oglasila se i glumica Bojana Maljević, koja je pozvala građane da potpišu peticiju za očuvanje emisije.
 
"Kultura sećanja jedne institucije kao što je RTS, koja je odavno prerasla u kulturu sećanja nacije, svih građana Srbije - ne zaslužuje ovakav nemar rukovodstva", objavila je ona na svom Fejsbuk profilu. 
 
 
Za istoričara umetnosti Branislava Dimitrijevića ukidanje emisije "Trezor" predstavlja "još jedan korak ka potpunom ukidanju sećanja na vreme napretka i emancipacije u kom nastaje i Televizija Beograd". Po njegovim rečima, uništavanje arhive TV Beograd počelo je sa Miloševićevom kontrarevolucijom, kada su izbrisane trake značajnih emisija.
 
"Tako na primer više ne postoje snimci čuvene emisije Kino-oko koju je između ostalih vodio i moj otac tokom sedamdesetih. Emisija 'Trezor' je imala glavnu ulogu u pokušaju čuvanja dragocenog materijala i sećanja na to vreme i zato je njen odstrel neminovna posledica onoga u čemu je većina srpskog stanovništva i još veća većina srpske "elite" sudelovala. Da bi se uspostavio ovako društveno izopačen režim kakav danas imamo u Srbiji neophodno je sistematično brisanje istorije a to je moguće zato što nas za istoriju bole k....", objavio je Dimitrijević na Fejsbuku.
 
"Trezor" je 2003. godine dobio prestižnu nagradu "Duda Timotijević", da bi ga pet godina kasnije nagradilo i Udruženje novinara Srbije. Prošle godine, autorku emisije, Bojanu Andrić, nagradila je i Fondacija Tanja Petrović.
 
Prvi "Trezor" emitovan je 4. februara 2002. godine. Dok ne dođe jesen kada će se znati ima li "Trezora" i posle leta, poslednje emitovanje bilo je juče, 16. juna 2017. godine.
 
  • Tigar

    17.06.2017 16:12
    Blejimo i dalje
    Isteruju nas iz zemlje i brišu nam istoriju. Žele da kažu da nikada ovde nismo postojali.
    Žele da dođu izdaleka sa svojim novcem i naprave svoju drugu državu, bližu Evropi.
    Truju nas na razne načine. čine neplodnim, onemogućavaju normalan život.
    Nekolicina svinja koje su dobile krila im to omogućava.
    A mi, ovce, blejimo i verujemo u bolje sutra - bez našeg učešća.
  • /

    17.06.2017 14:34
    /
    zavera ali cija?
    cesi i dalje pustaju svoje crtace i serije za decu. napravili su brend od njih

    pre ce biti da je ovo brisanje svake istorije osim kosovske bajke
  • evgenije

    17.06.2017 12:27
    Šta se javlja ova Bojana Maljević. Bila je vlasnica Happy televizije i prodala je Peconiju. Sada upravo sa te "Srećne" televizije sa nacionalnom frekvencijom građanima se serviraju razne Mace, Zmajevi, seljoberija najžešće vrste, Vučićeva propagandna mašinerija. Bolje da se pokrije ušima nego što sada brani "Trezor". Bude li ga ona branila u tom termimu ćemo gledati Marića na RTS-u. A i RTS je skrnavština svoje vrste. Blajhane plavuše voditeljke koje je još pokojni Tijanić doveo a jedini kvalitet za zaposlenje na RTS-u im je bio fizički izgled. Honorari im je astronomski a ne znaju ni da beknu. Pametnije su kada bi tih sat vremena emisije u kojoj se pojavljuju oćutale, jednostavno blenule u kameru i ne otvarale usta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.