Milovan Vitezović izabran za predsednika Udruženja književnika Srbije

Milovan Vitezović (74) na konstitutivnoj sednici novog Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije izabran je za predsednika, dok su novi potpredsednici Novica Sovrlić (Kosovo) i Selimir Radulović (Vojvodina).
Uz dva uzdržana glasa, za Vitezovićevog zamenika izabran je Miloš Janković.
 
I dok su članovi uprave izrazili veliku zahvalnost što se Vitezović, uprkos zdravstvenim problemima, prihvatio ove dužnosti, polemika se vodila oko funkcije zamenika.
 
Na sednici je podržana ideja osnivanja Akademije književnika Srbije i formirana radna grupa koja će se time baviti, a u kojoj su Srba Ignjatović, Aleksandar Petrov, Radomir Andrić i Adam Puslojić. 
 
Dato je zeleno svetlo i projektu "Gospodin Dunav", kao i najavljenom osnivanju Balkanske federacije pisaca. Određeno je da će se izdavačkom delatnošću Udruženja baviti Petar Žebeljan i Milomir Kragović.
 
Kako samo u Beogradu čak 3.700 ulica nemaju imena, odlučeno je da u roku od mesec dana UKS ponudi spisak pisaca (Miodrag Bulatović, Petar Pajić, Radomir Brajković, Radoslav Bratić...), prema kojima bi bile imenovane ulice i to ne samo u prestonici. 
 
Članovi UO pozitivno su ocenili i predlog Koordinacionog odbora umetničkih udruženja i KPZ Srbije, po kome bi izdavači koji knjige objavljuju na ćirilici bili za 50 odsto oslobođeni od PDV.
  • Ispravka

    04.01.2019 14:04
    Boj na Kosovu je tekst Ljubomira Simovića, ne Vitezovića. Ima on svojih uspona i padova, ali za konkretnu vest o izboru, mislim da je odveć bolestan, a da ga "ekipa" poput Radulovića i sličnih samo koristi kao paravan
  • Trorog

    26.12.2018 13:21
    Samo zbog onog jadnog scenarija za film Kosovski boj
    ne bih mu dao ni da bude predsednik MZ Pejicevi salasi.
    Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.