Srpskoj naučnici izuzetno priznanje Ventvort instituta u SAD

Srpska naučnica dr Zorica Pantić dobila je specijalno priznanje u Americi - svoj dan (9. maj) za naročite zasluge kao rektor Ventvort instituta u Bostonu, čiji je centralni deo poneo njeno ime.
Srpskoj naučnici izuzetno priznanje Ventvort instituta u SAD
Foto: Pixabay
Ona je prva žena na čelu Venvort instituta za tehnologiju u njegovoj 115 godina dugoj istoriji i prva žena inženjer koja je postala rektor univerziteta u SAD.
 
Njenim imenom je pre sedam dana nazvan i deo Instituta za tehnologiju u Bostonu. Senator Stiven Linc je prilikom dodele priznanja u Bostonu naglasio da je Zorica Pantić "poklon za Ventvort, a blagoslov za Masačusets".
 
Dokument o biografiji i zaslugama srpske naučnice prilikom dobijanja ovog priznanja našao se i u Kongresnoj biblioteci. Ventvort institut ima 4.500 studentata, godišnji budžet od 132 miliona dolara i Fondaciju od 114 miliona dolara.
 
Pantić je uvela 10 novih inženjerskih programa i tri poslediplomska programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekata. "Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inženjerskim programima u Americi", istakla je Pantić u izjavi za Radio Beograd 2.
 
Kazala je da je najvažnije da čovek radi ono sto voli, a da je ponosna na svoju zemlju Srbiju, gde je stekla odlično obrazovanje zbog kojeg je i mogla da bude uspešna u Americi.
 
Pre dolaska na Ventvort Pantić je bila dekan na Teksas univerzitetu u San Antoniju i profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu. Diplomirala na Elektronskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji student u generaciji i doktorirala na istom fakultetu 1982, a kao Fulbrajtov stipendista otišla je u SAD 1984. godine.
 
Objavila je više od 90 radova iz oblasti elektromagnetike i osnovala je fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.
  • Neko iz grada

    27.05.2019 10:42
    Iskreno...
    Hvala Vam na ovim dr Pantić na vašem nesebičnom radu i činjenici da pomažete studentima koji se odluče za studiranje u SAD. Hvala Vam niste zaboravili vaše početke. Vaš doprinos je nemerljiv, a Vaše reči su blagodetne za sve koju su u pročitali ovaj tekst. Hvala Vam na svemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.