Tri ćilima iz Srbije kandidati za listu UNESCO

Država će do marta zvanično predložiti Unesku da na listu svetske kulturne baštine uvrsti i tri ćilima iz Srbije: pirotski, staparski i sjeničko-pešterski, najavila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.
Tri ćilima iz Srbije kandidati za listu UNESCO
Foto: Pixabay
"Sva tri ćilima su upisana u nacionalni registar i potrudićemo se da veće od marta predamo naše inicijative za upis na listu Uneska", rekla je Mihajlović u Vladi Srbije, gde je predstavljen "Srpski salon" koji je u saradnji sa NALED-om opremljen ručnim radovima.
 
Ona je rekla i da je početkom decembra upućena inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite pomenuta tri srpska ćilima.
 
U "Srpskom salonu" su predstavljeni rezultata zajedničkih aktivnosti na očuvanju kulturnog nasleđa kao pokretača lokalne ekonomije i najavljeni dalji planovi u toj oblasti, a prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, kao i žene koje se bave ručnim radovima.
 
Na skupu je rečeno da su upravo te žene napravile "kraljevski pojas" za predsednika Kine Si Đinpinga koji mu je predat tokom posete Kini predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zatim pirotske ćilime koji su poklonjeni predsednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu, staparski ćilim za princa Čarlsa, kao i druge rukotvorine koje se poklanjaju stranim zvaničnicima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.