Radoslav Zelenović i Minja Subota među dobitnicima Vukove nagrade za prošlu godinu

Vukova nagrada za 2019. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je dobitnicima na svečanosti u Predsedništvu Srbije.
Dobitnici Vukove nagrade za 2019. godinu su filmski umetnik Radoslav Zelenović, slikari Dragan Martinović Martin i Slobodanka Rakić Šefer, arheolog Jelena Borović Dimić, književnici Miloš Janković i Duško M. Petrović, pedagog, scenarista i reditelj Miroslav Mika Aleksić, bibliotekar Jasmina Ninkov, kompozitor i voditelj Minja Subota i dramski umetnik Gordana Đurđević Dimić
 
 
Danas je uručena i Izuzetna Vukova nagrada književniku Đorđu Sladoju, istoričaru antike Bojani Borić Brešković, a dobitnici te nagrade su i požarevačka Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Stevan Mokranjac", Sabor frulaša Srbije "Oj Moravo", koji se održava u Prislonici, i Osnovna škola "Branko Radičević" iz Stapara. 
 
Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je da Vukovu nagradu dodeljuju 56. put i istakao da su "laureati ove nagrade istinski nastavljači Vukovog dela i čuvari naše baštine". On je ocenio da "nema mnogo nagrada koje imaju tako dugu tradiciju i čiji su laureati najznačajnije ličnosti iz svih oblasti umetnosti i kulture, veliki stvaraoci, kulturni pregaoci i oni koji su kulturu podržavali i pomagali".
 
U ime nagrađenih govorila je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, koja se zahvalila na tom prestižnom priznanju. 
 
"Nagrada koja nosi ime velikog Vuka daje nam podstrek i uvećava nadu da smo svojim pregnućem, postignućem i istrajnošću, akumuliranim duhovnim i kulturnim iskustvima utkali po neko nama svojstveno zrno koje će ostati u kulturi, umetnosti, jeziku i nauci, dakle da smo znanjem i kompetencijama unapredili vrednosti, upotpunjujući ostavštinu za budućnost", rekla je ona. 
 
Borić Brešković je ocenila da je "ovo ugledno priznanje odraz sistematske brige za napredak Srbije i svesrpskog kulturnog prostora, podsećajući nas na izuzetnost pojedinaca i ustanova". Prema njenim rečima, nagrada "predstavlja snažan impuls, nadahnuće, dokaz kvaliteta i visoko obavezuje". 
 
Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović čestitao je svim dobitnicima Vukove nagrade i istakao da ona ima poseban značaj, između ostalog i zbog toga "što skreće pažnju na pregaoce u onim oblastima kulture i nauke koje su ponekada nepravedno skrajnute". 
 
"Vukova nagrada slovi kao iskaz najdubljeg poštovanja za pregalaštvo istaknutih pojedinaca i insitucija i ona predstavlja najviše moguće priznanje u srpskoj kulturi, odnosno nauci u celini", rekao je Gajović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.