Počinje Novosadski književni festival

Četvrti međunarodni novosadski književni festival počinje večeras i trajaće naredna tri dana u Novom Sadu. Ovom velikom skupu pisaca prisustvovaće više od 60 uglednih imena iz Srbije i sveta, a među njima će biti i dobitnik internacionalne nagrade ''Novi Sad'', engleski pesnik Šon O'Brajen. Festival, čiji će se glavni program i ove godine odvijati na Trgu mladenaca, postao je tradicionalna manifestacija, koja je ušla u vrlo zrelu i organizovanu fazu. Svečano otvaranje je zakazano za večeras od 21 sat, na Trgu mladenaca. Na uvodnoj svečanosti će govoriti gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, a na otvaranju će nastupiti gudački kvartet studenata postdiplomaca "Innuendo".

Pisci će se svako veče obraćati publici posle 21 sat, a prve večeri će na Trgu mladenaca nastupiti pomenuti pesnik Šon O'Brajen, zatim Svetlana Bodrunova iz Rusije, Dankinja Anemete Kure Andersen, Karsten Alnes iz Norveške, Poljak Marek Novakovski, naši Milisav Savić, Nebojša Devetak i drugi autori.

Narednih dana, u gradu i Sremskim Karlovcima, nastupiće, između ostalih, Žan Portan (Luksemburg), Ivan Štrpka (Slovačka), Adrian Popesku (Rumunija), Hans-Mihael Špajer (Nemačka), Duško Novaković, Irina Mašinska (Rusija), Stevan Tontić (Bosna i Hercegovina), Slave Georgiev (Bugarska) i drugi afirmisani autori.

U okviru festivala, sutra će u sremskokarlovačkom Magistratu, biti uručena ''Brankova nagrada'' za mlade pesnike, koju je ove godine dobila Novosađanka Maja Solar. Dan kasnije, na Trgu mladenaca Šon O' Brajen će primiti priznanje namenjeno istaknutim piscima i misliocima koji su dali doprinos savremenoj umetničkoj književnosti u svetu i u Srbiji.

Uz zvanični program, u sredu i četvrtak, 26. i 27. avgusta,  održavaće se i takmičenje u slem poeziji, kratkim pesmama do tri minuta, sa aktuelnim sadržajem, koje će ocenjivati publika. Nadmetanje deset odabranih polufinalista trajaće dva dana u kafeu ''Bistro'', sa početkom u 23 sata.

Organizatori su izrazili očekivanje da će ukupno oko 20 književnih i muzičkih događaja na Festivalu pratiti više od 2.500 ljubitelja književnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.