Uskoro film o Mladenoviću i EKV

"Umro je Margiti u naručju, obukavši jaknu i pokupivši gitaru, spreman da krene u Sava centar na svirku. Imao je tada 35 kila", kaže Bojan Matić, jedan od najvernijih poštovalaca dela Milana Mladenovića koji je sa Margitom Stefanović, klavijaturistkinjom EKV-a, proveo najmučniji period odvikavanja od droge, sve do njene smrti.
Oko Mladenovićevog groba u četvrtak se na Novom groblju povodom 15. godine od njegove smrti okupila grupa od desetak srednjoškolaca koji su otvorenih usta i načuljenih ušiju, slušali detalje iz života svog heroja. Sveže i vlažno ali sunčano novembarsko popodne, dalo je štimung za rokenrol bajke o dalekovidom pesniku koji se drznuo da svojom muzikom ide uz nos režimu, tabuima, pa i sopstvenoj porodici.

"Nisam ja njegov fan, ne znam šta ta reč znači. Znam šta znače reči njegovih pesama, taj prkos da piše i peva o stvarima o kojima mnogi nisu ni šaputali tada. Tim pre što je njegov otac bio oficir JNA. To je kao da devedesetih pričate na sav glas protiv Slobe a tata vam je policajac. To je bio početak revolucije, samo sa gitarom - priča žena od četrdesetak godina i odlazeći dobacuje da joj je drago što se oko Milanovog groba okupilo toliko mladih koji nisu ni bili rođeni onda kada je frontmen EKV-a žario i palio širom Jugoslavije.

Bojan Matić još priča o mnogim pokušajima zloupotrebe Milanove porodice, nakon njegove smrti, o pogrešnim interpretacijama dogodovština iz njegovog i života njemu bliskih ljudi. "Mnogi su pokušali da se o njegovu slavu okoriste, objavljujući imaginarne dnevnike koji nemaju veze s pameću, a koje su domislili i karikirali radi velikih tiraža, ili reprodukujući snimke koncerata na koje nemaju autorska prava", priča Matić okupljenima oko groba Milana Mladenovića, na koji su porodica i brojni poštovaoci tokom dana ostavljali cveće i razne suvenire koje iz nekog razloga povezuju sa pesnikom.

Bojan već deset godina posećuje Mladenovićev grob i svaki put ostavi poneki sitan poklon. Ove godine, među vazama sa cvećem i svećama, ispod centralnog dela belog mermernog spomenika, stoji jedva primetna, minijaturna, kristalna crna mačka. Iz daljine, sporim korakom po gnjecavom mokrom lišću, prilazi devojka od dvadesetak godina. Seda na opseg i načinje jabuku, nudi je i ostalima. "Milan me je pozvao danas ovamo. Ne znam kako, a još manje zašto. Mislim, možda grešim, da mu se ne bi dopalo to što se raspitujete. On je bio neshvaćen ali mislim da mu ovi hvalospevi nisu bili važni", kaže Katarina Dodović, dvadesetjednogodišnja studentkinja iz Valjeva.

Ona kaže da na ovo mesto dolazi i nekoliko puta godišnje, gode joj mir i tišina koji je obuzimaju. Uvek iznova čita stihove "Ogledala" kao epitaf:
"Nisi sam, nisi sam
Tvoju senku nastavljam
Tvoje lice preklapam
Tvoje reči ponavljam
Smiri se, saberi se
Budi isti kao pre
Takav kakvog dobro znam
Bistar, jak i siguran.“

Prema rečima Bojana Matića, u pripremi je novi dokumentarni film o grupi EKV i životu Milana Mladenovića, u produkciji kanadskog Paramaunt Pikčersa, a koji bi trebalo da bude gotov u junu iduće godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.