Da Vinčijev crtež obara aukcijski rekord od 16,8 miliona dolara

Crtež medveđe glave slavnog italijanskog slikara Leonarda da Vinčija bi mogla da dostigne cenu od 16,7 miliona dolara.
Da Vinčijev crtež obara aukcijski rekord od 16,8 miliona dolara
Foto: Pixabay (ilustracija)
To bi mogao da bude rekord u ovoj kategoriji, saopštili su iz britanske aukcijske kuće Kristis.
 
Dužine samo sedam centimetara "Glava medveda" je naslikan na ružičasto-bež papiru, a pojaviće se na aukciji u julu, prenosi Rojters.
 
Aukcijska kuća navodi da je crtež jedan od osam očuvanih crteža Leonarda da Vinčija u privatnom vlasništvu koji ne pripadaju Britanskoj kraljevskoj kolekciji ili Devonšajr kolekciji u Čatsvortu. To će biti glavna stavka na aukciji Kristisa 8. jula u Londonu, sa procenjenom vrednošću između 11 i 16,7 miliona dolara.
 
Prethodna rekordna prodaja se odigrala 2001. godine, kada je za Da Vinčijev crtež "Konj i jahač" dato više od 11 miliona dolara.
 
Vlasništvo "Glave medveda" je bilo u rukama britanskog slikara Tomasa Lorensa, a nakon njegove smrti 1.830. godine, crtež je došao u ruke trgovca Samujela Vudburna, koji je prodao Da Vinčijevo delo za 3,5 dolara, prema saopštenju aukcijske kuće.
 
Aktuelni vlasnik ima "Glavu medveda" u posedu od 2008. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.